Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Şişmanlık neden dezavantaj?

doğada şişman olabilecek besine sahip olmak bir güç gösterisi değil mi aslında 2 farklı açısı var olayın birincisi şişman olabilmek için güçlü olmak gerek ikincisiyse şişman olmak avlanmayı zorlaştıracağı için şişman olmasına rağmen hayatta kalmak da onun güçlü olduğu anlamına gelmiyor mu?
142 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Şişman olmak için ya genetik altyapısı olan bir bozukluk, ya da hormonal bir bozukluk olması gerekir. Bunun dışında şişman olmak ancak ihtiyacınızdan fazlasını tüketiyorsanız mümkün.

Birinci durumda yani fizyolojik bir rahatsızlık sonucu şişman olmak zaten bireyi zayıf ve elenmeye hazır bir konuma getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Ikinci durum ise size ihtiyacınızdan fazlasını almanızı sağlayacak bir düzen gerektirir. Mesela sürünün diğer hayvanlarının sizin için ekstra enerji harcayıp besin tedarik etmesi veya kendi hakkından feragat etmesi. Kendi hakkından feragat eden bireylerin bulunduğu bir sürüde de yaşam şansınız oldukça stresli ve riskli olmalı.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lezgin Alimoğlu
Lezgin Alimoğlu
3,905 UP
Lise son öğrencisi

Bu soruyu yanıtlamadan önce şunu belirtmem gerekiyor. Ben biyoloji uzmanı falan değilim fakat abiyogenez ve evrim teorileri ile ilgili bir araştırma yapmıştım ve ayrıca sorduğun soruyla ilgili psikoloijk yönden de görüşümü belirtebilirim.

Üstteki kişinin cevabını okudum ve biyolojik anlamda verdiği cevabın yeterli olduğunu düşünüyorum bu sebeple kendisine teşekkür ederim. Ben de bilgilerimi tazelemek amacıyla ve psikolojik yönden incelemek için bir şeyler yazmak isterim.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bakarsan bundan uzun zamanlar önce(örneğin Osmanlı İmparatorluğu döneminde) insanlar evleneceği kişiyi seçerken şişman olmasını tercih ediyordu bunun sebebi ise insanların, şişmanlığın sağlık durumuyla orantılı olduğunu düşünmesiydi.

Biraz daha ilk çağlara dönelim.

Tüm Reklamları Kapat

İlk insanlar bildiğimiz gibi avcı toplayıcı yaşıyorlardı bu sebeple sürekli hareket halindeydiler. Yanlarına sürekli gereken malzemeleri almaları gerekiyordu bu sebeple yanlarında bulundurmak yerine besinleri bulduklarında depo amacıyla yemeleri gayet mantıklı bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Fakat bu insanlar sürekli hareket ettiğinden dolayı şişmanlık denilen bir kavramın ilk insanlarda görüldüğünü de düşünmüyorum. Eğer görülüyorsa da bu durum çok nadir olmalı. Şişmanlık olgusu biraz daha yıllar sonra türeyen bir olgu aslında. Günümüzde birkaç adım yürüyüp (veya telefondan sipariş ile) yüksek kalorili bir yiyecek alıyorsun ve bu kaloriyi tüketmeden gün boyu oturuyorsan bunun bir avantaj olduğunu söylemen sadece beni senin de bir şişman olduğun düşüncesine itelerdi herhalde.

Şişmanlık=Kolay ulaşılan yiyecek+Hareketsizlik

Sen eğer bu konulara ilgi duyuyorsan sana Yuval Noah`ın HOMO SAPİENS kitaplarını okumanı öneririm(İilk insanların davranışlarını ve özellikle 2.kitabında doğal seçilim ile ilgili yaptığı çıkarımlar beni etkilemiştir) . Şuan tam hatırlamıyorum cümleyi fakat senin sorduğun soruyla ilgili kitabında bir bölümde şöyle bir yazı olması lazım hatırladığım kadarıyla şişmanlığı atalarımızın yemek depolama davranışı genleriyle ilişkilendiriyordu fakat dediğim gibi tam olarak hatırlamıyorum.

Kolay gelsin.Tartışmak istediğin bir yer varsa yazabilirsin.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close