Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seval Akgün
Seval Akgün
13K UP
Üye
0

Sinirlenen insanlar neden küfür ederek rahatlarlar? Küfür ederken beynimizde neler olur?

4,363 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Küfürler, sanırım duyguları göstermek anlamında en dışavurumsal araç konumunda.

Küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir.

Tüm Reklamları Kapat

UCLA'da bilişsel psikolog olan Donald MacKay, "Kelime tabu veya saldırgan ise, bu otomatik olarak amigdalada bir reaksiyonu tetikler" diyor. Beyin sapının hemen üzerinde, derinlere gömülü olan amigdala, özellikle korku ve tehdit algılama gibi güçlü duygularla ilgilidir. Bir küfürle karşılaştıktan sonra bu yapı alarm verir ve beyninizin durumu incelemek için fazla mesai yapmasına neden olur. Hatta hafif terlersiniz.

Hem amigdala hem de bazal gangliyon, beynin evrimsel olarak daha eski olan çekirdeğinde, insanlığın birçok yeni yeteneğiyle ilişkili karmaşık bir şekilde katlanmış korteksin altında bulunur. Küfür etmenin, bu ilkel alanla doğrudan bağlantısı, bazı araştırmacıları uygulamanın benzer şekilde eski kökenleri paylaştığını tahmin etmeye yönlendiriyor. Bir kedinin amigdalası bir tehdit bulduğunda, bazal ganglionları öfkeyle tıslama ya da tırmalama sesi çıkarır. Belki de beynimizdeki aynı devre bunun yerine müstehcenlikleri serbest bırakıyor. Jay, “Bu, insanlar için temiz bir şey” diyor. "Alt beyin ve dil arasında bir bağlantı var."

Tüm Reklamları Kapat

Küfür etmenin kişiye faydalarını kabaca şöyle sayabiliriz:

1.) Acıya daha fazla dayanmanızı sağlar. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19590391/)

2.) Gerçek şiddetten kaçınmamıza yardımcı olur.

3.) Daha fazlasını başarmanıza yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi için kaynaklardaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Sevgiler.

315 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. E. Jordan. Lanet Olası Kelimelerin Bilimi: Neden Küfür Ediyoruz @&!?. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Jagatia. Küfredince Neden Iyi Hissederiz?. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Çetiner. Küfür Etmek Bilimsel Olarak Iyidir…. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. C. Wood. Your Cursing Cortex. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  5. -. Swearing Is Surprisingly Good For Your Brain, According To Scienceresearch Shows Using Foul Language In Tough Situations Has Real Benefits.. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  6. D. Steinberg, et al. Understanding What Makes A Swear Effective Could Lead To Advances In Treating Brain Injury. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  7. -. This Is Why Your Brain Wants To Swear. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close