Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Sicim Teorisinin Gerçekliği Esir Maddesinin Varlığına Kanıt Olabilir Mi ?

Farklı kuvvetleri birleştiren sicim teorisi ile esir maddesi her zaman aynı şey miydi geçmiştekilerin esir dediği maddeye biz sicim mi diyoruz ?
532 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Esir maddesi ile sicim farklı şeylerdir. Esir maddesi kavramı 1900lü yıllara dayanır. Bunun çıkma sebebi ise o zamanlardaki biliminsanlarının ışığın ve elektromanyetik dalgaların bir maddesel ortam olmadan ilerleyemeceğini düşünüyor olmalarıydı. Hatta bunu kanıtlamak için Michelson-Morley deneyi tasarlanıp yapıldı. Deney kısaca şu; yarı saydam ortamdan geçip ikiye ayrılan ışığın dedektörlere varma sürelerini ölçmekti. Eğer "esir maddesi" var olsaydı ikiye ayrılan ışınlar arası bir zaman farkı (gecikme) olmalıydı. Fakat deney defalarca tekrarlandığında iki ışın arasında bir gecikme olmadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla esir hipotezi çürütülmüş oldu. Elektromanyetik dalgalar enine dalgalar olup, yayılmaları için maddesel ortama ihtiyaç duymazlar.

Sicim Kuramı ise "herşeyin teorisi" dediğimiz teoriye birleşik alan kuramına giden yolda, bir teori. Amacı şuan yüksek enerji fiziğindeki kullanımı yaygın olan "standart model" in açıklayamadığı (kütleçekimi mikro evrende açıklamak gibi) sorulara cevap veren bir kuramdır. Yüksek derecede matematik içerir. Kanıtlanması ise şuanki deney aletlerimizin sınırı nedeniyle zordur (şimdilik ! ). Bu kuram atomaltı temel parçacıkların birer keman teli gibi sicimlerden ve bu sicimlerin farklı frekanslarda (enerjilerde) titreşmesinden oluştuğunu öne sürer. Farklı frekanslar farklı notalar üretir mantığı gibi düşünülebilir (oldukça basit bir yaklaşımla ama). Yani eserle sicimler arasında herhangi bir bağ bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

281 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close