Sicim teorisinin oluşumunda kaynak olan iki temel teori var. Bunlar:
Max Plack'ın Kuantum Mekaniği Teorisi
Albert Einstein'in İzafiyet - Rölativite Teorisi
Biliyoruz ki, Kuantum Teorisi, atomaltını açıklamak için kullanılıyor, İzafiyet teorisi ise makro evreni açıklamak için kullanılmakta.
İşte aynı evreni açıklamakta kullanılan bu iki teori birleştirilebilirse, evren bütünüyle açıklanabilir olabileceği düşünüldü. Kanıtlanabilir olmasa da, sicim teorisi bu konuda teorik sonuçlar elde edebilmiştir.
Biraz daha detaya girersek,
Evrende en temel 4 kuvvet hakimdir.
Elektromanyetizma
Kütleçekim
Güçlü Nükleer Kuvvetler GNK
Zayıf Nükleer Kuvvetler ZNK
İlk ikisi, fizikçilerin denleklemlere dökebildiği kuvvetlerdi. Ancak GNK ve ZNK diğerleri gibi çözülemedi. GNK, atomların çekirdeklerinin bir arada durmasında görevli, ZNK ise, çekirdeklerin dağılarak bozulmasında etkindir. İşte fizikçiler, bu iki kuvveti aynı çatı altında ele almaya karar verirler. 1984 yılında Michael Green ve Jhon Schwarz ikilisi, sicim teorisini ortaya attılar. Buna göre, tüm parçacıklar ufak ve titreşimli SİCİMlerden oluşuyordu. Biliyoruz ki, atomu oluşturan alt parçacıklar hızlandırıcı çarpıştırıcı laboratuvarlarında deneylerle bulunmuştu. Ancak, onları oluşturan yapılar halen anlaşılamamıştır. İşte sicim teorisinin SİCİMleri, bu alt parçacıkların farklı frekanslarda titreşerek, birinde elektronu, diğer titreşim frekansında ise protonu oluşturan alt parçacıkları oluşturduklarını ortaya atmış oldu.
Belirli bir frekansta titreşen sicimler, kütle ve yük gibi özelliklere sahip parçacıklar gibi davranabilir denmekte. Yani biz onlara göre makro seviyede kütle ve yük olarak algılarız. Oysa onlar belli frekanslarda titreşen sicimlerden başka bir şey değildirler. Oldukça ikna edici görünmesine rağmen, halen deneylenebilir değil, sadece matematiksel bir yapıdadır teori.
Anlaşılabilecek en temel seviyede ele almaya çalıştım. Ancak diğer teorileri de ilgilendirdiği için, detaylı araştırma gerektirmekte.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı