Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Dumankaya
Üye
1

Sicim Teorisini açıklayabilir misiniz?

Sicim Teorisini açıklarmısın en az 300 karakter olsun mümkün olursa
578 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
239K UP
Krononot⁸

Sicim teorisinin oluşumunda kaynak olan iki temel teori var. Bunlar:

Max Plack'ın Kuantum Mekaniği Teorisi

Tüm Reklamları Kapat

Albert Einstein'in İzafiyet - Rölativite Teorisi

Biliyoruz ki, Kuantum Teorisi, atomaltını açıklamak için kullanılıyor, İzafiyet teorisi ise makro evreni açıklamak için kullanılmakta.

Tüm Reklamları Kapat

İşte aynı evreni açıklamakta kullanılan bu iki teori birleştirilebilirse, evren bütünüyle açıklanabilir olabileceği düşünüldü. Kanıtlanabilir olmasa da, sicim teorisi bu konuda teorik sonuçlar elde edebilmiştir.

Biraz daha detaya girersek,

Evrende en temel 4 kuvvet hakimdir.

Elektromanyetizma

Kütleçekim

Güçlü Nükleer Kuvvetler GNK

Zayıf Nükleer Kuvvetler ZNK

İlk ikisi, fizikçilerin denleklemlere dökebildiği kuvvetlerdi. Ancak GNK ve ZNK diğerleri gibi çözülemedi. GNK, atomların çekirdeklerinin bir arada durmasında görevli, ZNK ise, çekirdeklerin dağılarak bozulmasında etkindir. İşte fizikçiler, bu iki kuvveti aynı çatı altında ele almaya karar verirler. 1984 yılında Michael Green ve Jhon Schwarz ikilisi, sicim teorisini ortaya attılar. Buna göre, tüm parçacıklar ufak ve titreşimli SİCİMlerden oluşuyordu. Biliyoruz ki, atomu oluşturan alt parçacıklar hızlandırıcı çarpıştırıcı laboratuvarlarında deneylerle bulunmuştu. Ancak, onları oluşturan yapılar halen anlaşılamamıştır. İşte sicim teorisinin SİCİMleri, bu alt parçacıkların farklı frekanslarda titreşerek, birinde elektronu, diğer titreşim frekansında ise protonu oluşturan alt parçacıkları oluşturduklarını ortaya atmış oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Belirli bir frekansta titreşen sicimler, kütle ve yük gibi özelliklere sahip parçacıklar gibi davranabilir denmekte. Yani biz onlara göre makro seviyede kütle ve yük olarak algılarız. Oysa onlar belli frekanslarda titreşen sicimlerden başka bir şey değildirler. Oldukça ikna edici görünmesine rağmen, halen deneylenebilir değil, sadece matematiksel bir yapıdadır teori.

Anlaşılabilecek en temel seviyede ele almaya çalıştım. Ancak diğer teorileri de ilgilendirdiği için, detaylı araştırma gerektirmekte.

129 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selahattin Atakan Aydoğmuş
Fizikçi

Sicim teorisi, kuantum fiziği ile Albert Einstein'ın oluşturduğu genel görecelik teorisini 10'dan fazla boyut kullanarak (bu boyutlara 1 zaman boyutu dahil) sicimcik ismi verilen ipliksi atom altı varlıklar ile açıklamaya çalışan ve loop quantum gravity, twistor theory gibi rakiplerine karşı daha başarılı olan bir kuramdır.sicim teorisi sayesinde 2100 yılına kadar herşeyin teorisinin bulunabileceğini düşünülmektedir.

114 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Sicim teorisi kuantum fiziği ve genel görelelik (kütleçekim) in birleştirilmeye çalışıldığı bir kuramdır.

Kuantum fiziği atom altı parçacıkların işleyişini ele alan bir işlemiştir.bu işleyişin olduğunu ilk söyleyen kişi max planck'tır. Daha sonrasında ise birçok fizikçi tarafından katkı sağlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Genel görelelik ise albert einstein tarafından bulunan kutlecekim i açıklayan bir teoridir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close