Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Akharman
Emre Akharman
61K UP
Üye
4

Sıcaklığı aynı olan farklı maddeler vücudumuza aynı etkiyi yapar mı?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sayfasında kaydedilmiş en yüksek sıcaklığın 56,7 °C olduğunu okudum. Tam olarak merak ettiğim şu: Havanın bu sıcaklığına dayanabiliyoruz, peki ya bu sıcaklıkta bir metal elimizi yakar mı? Sağduyum, elimizin yanacağını söylüyor.
7,447 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğu Can Şahin
Makine Mühendisliği Öğrencisi

Cisimlere dokunduğumuzda hissettiğimiz şey cismin sıcaklığı değil, vücudumuzla cisim arasında gerçekleşen ısı transferidir. Kışın metal bir yüzeye dokunduğumuzda, onun tahta bir yüzeyden daha soğuk olduğunu hissederiz. Aslında aynı ortamda uzun süre bulundukları için sıcaklıkları aynıdır. Fakat metaller iyi bir ısı iletkenidir ve dokunduğumuz anda gerçekleşen ısı transferinin hızı tahtaya göre daha fazladır. Bu yüzden demir yüzeyi daha soğuk hissederiz. Isı transferinin yönü de önemli. Bu örnekte ısı transferinin yönü vücudumuzdan yüzeye doğru idi, bu yüzden iki yüzeyi de soğuk hissettik. Bir elinizi soğuk suda diğer elinizi zarar vermeyecek ölçüdeki bir sıcaklıktaki suda bir müddet bekletin. Sonra bu iki sıcaklık arasında olan başka bir suya ellerinizi sırayla daldırın. Soğuk suda beklemiş eliniz suyu sıcak hissedecek, sıcak suda beklemiş eliniz soğuk hissedecektir. Sıcaklık algımız ısı transferinin yönüyle ilgilidir. Bir başka örnek olarak şunu verebilirim: odada uzun bir süre beklemiş su veya herhangi bir içeceği içerken onu soğuk hissederiz (Vücut sıcaklığımızdan daha düşük sıcaklıktadır çünkü) fakat etrafımızdaki hava su ile aynı sıcaklıkta olmasına rağmen bu kadar serin hissettirmez. Havanın ısı iletkenliği, suya göre düşüktür bu yüzden ısı transferinin büyüklüğü su ile olandan azdır.

Sorunuza gelirsek, sağduyunuz haklı, son vermiş olduğum örnekteki gibi demirin ısı iletkenliği çok yüksektir. Bu yüzden çok daha sıcak hissederiz. Elimize zarar verip veremeyeceği konusunda bir şey söyleyemem. Evrim Ağacı'nın Parker Güneş Sondası hakkındaki şu yazıyı okumanızı da öneririm. Sıcaklık ve ısı farkını anlatması açısından güzel bir açıklaması var.

Bu arada şu ana kadar verdiğim örnekler tek ısı iletim yolu olarak "conduction" ( Trk. iletim?) olduğunu kabul ediyor. Gerçekte ise hava hareket ettiği için bir de konveksiyon ile ısı aktarımı olacaktır. Yani kısaca rüzgarların etkisini hiç düşünmedik. Sıcak havaya dayanabilmemizin en önemli sebebi de terlemenin etkisi ile dışarıya ısı vermemiz.

Tüm Reklamları Kapat

2,026 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (19 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
Doğrucu

56,7 derece bir metalin elimizi yakması olası görünmüyor ASKERDE demir bardakla çay verirler . Su yüz derecede kaynar , Bardaklara koyulan çay en azından, metal bardağın yüzey sıcaklığını 60 derecenin üstüne çıkartır.

İnsanların çoğunun 60 derecedeki çayı rahatlıkla içtiği göz önüne alınırsa , bu metal bardakların da avuçlandığı zamanları göz önüne alarak 57 derecedeki metal bardağın elinizi yakmayacağını düşünüyorum ben .

Tüm Reklamları Kapat

973 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1 Numara. (17 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Askerdeki Metal Bardak. (17 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close