Cisimlere dokunduğumuzda hissettiğimiz şey cismin sıcaklığı değil, vücudumuzla cisim arasında gerçekleşen ısı transferidir. Kışın metal bir yüzeye dokunduğumuzda, onun tahta bir yüzeyden daha soğuk olduğunu hissederiz. Aslında aynı ortamda uzun süre bulundukları için sıcaklıkları aynıdır. Fakat metaller iyi bir ısı iletkenidir ve dokunduğumuz anda gerçekleşen ısı transferinin hızı tahtaya göre daha fazladır. Bu yüzden demir yüzeyi daha soğuk hissederiz. Isı transferinin yönü de önemli. Bu örnekte ısı transferinin yönü vücudumuzdan yüzeye doğru idi, bu yüzden iki yüzeyi de soğuk hissettik. Bir elinizi soğuk suda diğer elinizi zarar vermeyecek ölçüdeki bir sıcaklıktaki suda bir müddet bekletin. Sonra bu iki sıcaklık arasında olan başka bir suya ellerinizi sırayla daldırın. Soğuk suda beklemiş eliniz suyu sıcak hissedecek, sıcak suda beklemiş eliniz soğuk hissedecektir. Sıcaklık algımız ısı transferinin yönüyle ilgilidir. Bir başka örnek olarak şunu verebilirim: odada uzun bir süre beklemiş su veya herhangi bir içeceği içerken onu soğuk hissederiz (Vücut sıcaklığımızdan daha düşük sıcaklıktadır çünkü) fakat etrafımızdaki hava su ile aynı sıcaklıkta olmasına rağmen bu kadar serin hissettirmez. Havanın ısı iletkenliği, suya göre düşüktür bu yüzden ısı transferinin büyüklüğü su ile olandan azdır.
Sorunuza gelirsek, sağduyunuz haklı, son vermiş olduğum örnekteki gibi demirin ısı iletkenliği çok yüksektir. Bu yüzden çok daha sıcak hissederiz. Elimize zarar verip veremeyeceği konusunda bir şey söyleyemem. Evrim Ağacı'nın Parker Güneş Sondası hakkındaki şu yazıyı okumanızı da öneririm. Sıcaklık ve ısı farkını anlatması açısından güzel bir açıklaması var.
Bu arada şu ana kadar verdiğim örnekler tek ısı iletim yolu olarak "conduction" ( Trk. iletim?) olduğunu kabul ediyor. Gerçekte ise hava hareket ettiği için bir de konveksiyon ile ısı aktarımı olacaktır. Yani kısaca rüzgarların etkisini hiç düşünmedik. Sıcak havaya dayanabilmemizin en önemli sebebi de terlemenin etkisi ile dışarıya ısı vermemiz.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (19 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı