Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Can Temir
Can Temir
58K UP
Üye 12 Haziran 2021
5

Sevdiğimiz/dinlediğimiz şarkıları belirleyen faktör nedir?

Arkadaş ortamlarımıza baktığımızda aynı karakterde iki insanın bile birbirinden tamamen farklılaşarak zıt kutuplardaki şarkı türlerinde şarkılardan hoşlandıklarını görebiliyoruz. İnsanların dinleyecekleri şarkının ne olacağını neler belirler?
3,405 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
bilimsever 12 Haziran 2021

Yapılan çalışmalar on yaşına kadar maruz kaldığımız müziklerin ileriki yaşlarda müzik seçimlerinde etkilediği gözlemlenmiştir. On yıllık süreçte fazlaca müziğe maruz kalanların ileriki yaşlarda geniş bir müzik yelpazesine sahip olduğu görülüyor, o yaşlarda müziğe maruz kalmayanlarınsa tam tersi durum gözleniyor. Ayrıca bir grup üzerinde yapılan araştırma klasik müzik ve Türk müziği sevenlerin ailelerinin de bu tip müzikleri dinledikleri görülüyor ancak rock müzik dinleyenlerin bu müziği ergenlik çağında dinlemeye başladığı görülüyor. Müziğin karakter üzerinde de etkisi var bence müzik bir bakıma kişiliğimizi yansıtıyor insanlara '' bakın ben buyum '' demenin bir yolu. yüksek sesle arabalarda çalınması, hoparlöre alınıp diğer insanlara '' bakın en iyi müziği ben dinliyorum'' izlenimi oluşturmasını sağlıyor kimse toplumda görülmeyen biri olmak istemez. bahsettiğim araştırmada da farklı müzik türlerini dinleyen insanların farklı kişiliklere sahip olduğu ortaya çıkıyor. Müziği sevmemizin sebebi bence gelişkin sosyal iletişim becerilerimizden kaynaklanıyor. Duyguları çok iyi analiz eden bir kulak yapımız ve temporal lobumuz var. Farklı ruh hallerinde farklı tür müzik türleri dinlememizin sebebinin bu olabileceğini düşünüyorum eğer farklı bir ruh halindeysek bizimle aynı ruh halini paylaşan müzikleri dinleriz bizi anladığını düşündüğümüz müzikler bize iyi gelir. Yani hangi şarkıyı dinlediğimizi biraz çocuklukta maruz kaldığımız melodiler biraz kimlik arayışı biraz yaşıtlarımızın etkisi biraz da ruh halimiz belirliyor gibi. Aynı zamanda çalışmalar 30'lu yaşlardan sonra müzik zevkimizin çok fazla değişmediğini gösteriyor.

814 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sosyal Bilimler Dergisi. Müzik Tercihi Ve Kişilik İlişkisi. (12 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Direk
12 Yaşımdan Beri Dinliyorum 19 Haziran 2021

Bir yerde kendi isteğim haricinde dinlemiş olduğum müziği anımsıyorum. Bu oldukça geçmiş bir zamana yansıyor ve müzik türü konusunda bilinçli bir tercih yaptığımı düşünmüyorum. Geçmiş de dahil olmak üzere yabancı müzik dinleyen bir aile fertine sahip değilim. 2011 yılıydı. 11.yaşımın ilk günleri. Kahramanmaraş'ın bir köyünden İstanbul'un parlak dünyasına ilk adımımı attığım günler. Via Port isimli bir yer vardı, sanırım Kurt Köy tarafında oluyor. Anadolu yakasındaki. Sosyal bir şehir, her taraf ışıl ışıl, lüks, zenginlik, avmler. Şirinler filminin animasyon versiyonunda gargamelin New York sokaklarına ilk adımını attığı zamandaki gibiydim bende. Yurt dışından teyzem gelmişti, velhasıl parası vardı ve bizlere güzel vakit geçirtecekti. Fakat o zaman bu olayın hayatımı bu kadar etkileyebileceği aklıma gelmezdi ve mantığımada sığmazdı. Velhasıl , gezdik eğlendik. Yurt dışından gelen kuzenim yanımda lakin o yurt dışında bu tarz şeyleri göre göre alışmış olacak ki gün içerisinde hep bana alaycı bir biçimde bakıp gülüyordu. Avm'lerde bangır bangır çalan yabancı şarkılar (genellikle Rihanna, Calvin Harris, Pitbull) , eğlence mekanları , elbise mağazaları, restraurantlar , neredeyse tamamı yabancı pop veya edm türünde şarkılar çalıyordu. Benim birkaç ay böyle geçti. Taa ki teyzemler geri yurt dışına gidene kadar. Onlar gidince annemin Selda Bağcan müziklerine kaldım. Ruh halim kötüye gidiyordu. O zamanlar yükselen o dopaminler geri alınıyordu sanki benden. Çok emin değilim lakin sanırım o dopaminlerin verdiği öfori hissi sebebi dolayısı ile ailemin tamamı türk müzikleri dinlesede ben hiç sevemedim. Sorunun cevabı olarak iyi geçirilen zamanın sevdiğim şarkıları belirleyen faktör olduğuna inanıyorum. 11 yıl geçti fakat Türkçe müzikleri dinlerken halen keyif almıyor ve duygusal birşeyler hissetmiyorum.

411 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close