Bu tartışma o kadar anlamsız ki. %98.77 benzerlik oranının bulunduğu makalede sadece protein kodlayan kısmın alındığına yönelik bir bilgi tam olarak göremedim, diğer bölgeleri de tartışıyorlar. Ancak evrimsel süreci daha iyi anlamak için protein kodlayan genlere "odaklanıyorlar".
Benzerlik analizini daha kolay yapabilmek için birçok farklı yöntem vardır. Bunlardan bazısı uzak akraba türleri daha iyi anlamamızı sağlarken bazısı yakın akraba türler için yeterlidir.
%96 benzerlik olduğuna yönelik makaleler de okudum, evrim karşıtları %85 de diyor, %60 da diyor. Ortada sayılar uçuşuyor ama bunun hiçbir anlamı yok. Örneğin genetik benzerliğin %98.77 olduğu belirtilen makalede şimdiki konu bu olmasa da doğrudan proteinlerin benzerliğinin %29 olduğu çok benzer anlamına geldiği de anlatılıyor. %98'den daha az bir sayı gördüğünüzde akrabalık değişmiş bu olacak? Hayır. Çünkü evrimsel akrabalık ilişkisi tekil bir yüzde ile anlaşılan bir durum değil, türler arası ilişkidir.
O yüzden benzerlik oranına yönelik bir tartışma gördüğünüzde bu çalışmada başka türlerin de karşılaştırılıp karşılaştırılmadığını, yapılan filogenetik (evrimsel akrabalık ilişkisi) analizinde insan-şempanzenin konumunu sorun. Benzerlik yüzdesine ne derseniz deyin, insan ile şempanzenin en yakın akraba çıktığını göreceksiniz. Bunu anladığınızda sonuç şuraya çıkacak. Bilim camiasında genellikle %96-99 arası benzerlik olanı kullanılır, diğerlerinin iddiaları doğru mu değil mi bilinmez ama istedikleri yüzdeyi söyleyebilirler. Akrabalık aynı akrabalık.
Kaynaklar
- U. Derin. Şempanze Ve İnsanın Evrimsel Benzerliği. (30 Mart 2022). Alındığı Tarih: 2 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı Blog | Arşiv Bağlantısı