Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Semavi dinlerdeki tanrı neden kendine ibadet edilip sığınılmasını ister? Bu insanca bir davranış olamaz mı?

561 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Bu, durumu nasıl açıkladığınıza bağlı olarak değişir. Eğer savunulan Tanrı modelinin insan biçimli bir Tanrı olmadığı konusunda hemfikirseniz insana yaptığınız benzetmelerden uzak durmanız gerekir.

Bir insanı doğuran -Yaratmaya benzetilir.- annenin çocuğundan, bir insana bakan, büyüten, ona yemek veren, koruyan anne, baba, arkadaş veya başka insanların -Tanrı'nın diğer sıfatlarına benzetilir.- o insandan bir şey beklemesi; insana özgü davranışlardır. Tanrınızın insan biçimli olmadığını savunuyorsanız bu durumu, benzetmeler ile açıklayamazsınız. Açıklayamıyor olmanız gerekir. Aksi takdirde Tanrı'yı insan biçimci bir şekle sokarsınız.

Bunu yapmamak istiyorsanız benzetme ile açıklamaktan uzak durmalısınız. İnsani gözükmesi, insan davranışı olduğu göstermek zorunda değildir. Yapılan bu eylemin Tanrı katında neden, nasıl ve ne amaçla olduğunu anlamayacağınızı, benzetmeler ile basitleştirmeye çalışsanız da bunların aslında hatalı benzetmeler olduğunu kabul etmeniz gerek. Tanrı gerçekten iletişime geçiyorsa "bilerek" kendini "hatalı" veya "eksik" açıklamış olmak zorunda. Çünkü insanın Tanrı'yı anlaması mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu hatalı veya eksik açıklama, Tanrı'nın zayıflığı olarak görülebileceği gibi yine "bizim anlamadığımız bir planın bir parçası" olarak düşünülebilir. Yani sonuç olarak yine "Tanrı'yı anlayamayız, insan biçimci gördüğümüz özellikler onu yansıtmayabilir. Neden bu şekilde yaptı, onu da anlayamayız." noktasına geliyor ve inanmak isteyen anlayamasa da inanır.

Tanrı katında neye karşılık geldiğini anlayamayacağınızı kabul ettiğinizde bunların Tanrı'yı insan biçimci yapmayacağını savunabilirsiniz. Ancak doğrudan insani benzetmelerle açıklarsanız "İnsani gözükmekle kalmıyor, doğrudan insani ve insan biçimci." demiş olursunuz.

"Anlayamayız." cevabı tatmin edici gelmediği için hatalı benzetmeler kurarak açıklamaya çalışmak, savunulan Tanrı modelinin dışına çıkarak argümanın aleyhine bir sonuca götürür.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
akademisyen, kimyager

Soru iki türlü cevaplanabilir: Birisinde dinlerin sadece insan kaynaklı olduğunu söyleyerek bunu yapabilirsiniz diğerinde ise hayır tanrı gerçek ve dinin kaynağı Tanrı'dır şeklindeki temele göre cevap verebilrisiniz. Kendimce iki tarafı da anlatmaya çalışayım: İlk görüşe göre dinler zaten insan kaynaklı olduğundan insanlar Tanrı'yı kendisi gibi zannetmişler ve O'na insansı özellikler yüklemişler ve buna göre ibadetin zorunlu olduğunu düşünmüşlerdir. İkinci görüşe göre yani dinin kaynağının gerçekten Tanrı olduğunu söyleyenlere göre ise, aslında çok sayıda görüş var bunlardan en kafama yatanı vereceğim zira bu görüşlerden çoğu ne yazık ki ezbere dayalı ve mantık içermiyor diye düşünüyorum ancak hak verebileceğim bir görüş şu: Tanrı asla ibadete muhtaç değildir, insanı da olgunlaşması için yaratmıştır ve ibadet yani iyilik yapmak, yeryüzünde bozguncluk çıkarmamak, çalmamak, insanları kandırmamak, canlılara iyi davranmak v.s.. bulunan bir insan olgunluğa erişir yani aslında Tanrı ibadeti kendisi muhtaç olduğu için değil, insanın olgunluk süreci için şart koşmuştur. [1][2] Bunlardan başka çok sayıda görüş var ancak okuduğum kitaplar ile internet siteleri, dinlediğim röportajlardan bana en mantıklı gelen karşıt ikisini sunmaya çalıştım.

109 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.suleyman-ates.com. Seta. Alındığı Yer: www.suleyman-ates.com | Arşiv Bağlantısı
  2. www.youtube.com. Reenkarnasyon. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umut Zaif
Umut Zaif
2,243 UP
Müslüman

Değerli kardeşim;

Bir arkadaşınıza hediye aldığınızda onu mutlu edersiniz. Ve yaptığınız bu iyilikten teşekkür beklersiniz. Allah da bizleri yoktan var etti, sayısız nimetle rızıklandırdı. Bizden sadece bu iyiliğine karşı asi olmamamızı ve ona teşekkür etmemizi istiyor. Allah bizi seviyor bizimde onu sevmemizi istiyor. Ona teşekkür etmeyeceksek bizi yaratmasının ne manası var.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. Islam. Şükür Nedir? - Dinimiz İslam. Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2022. Alındığı Yer: dinimizislam.com | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close