Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ayşem Üreten
Üye
0

Selam R32 klima gazı gerçekten çevreci mi?

R410A nın zararı sebebiyle yıllar öncesi klima taktırmadım. İddialar gerçek mi?
259 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
329K UP
Düşünür

Durum biraz karışık. R-32 çevreye mükemmel yararlı ve çevreci demek doğru değil. Lakin R410A’dan çok daha faydalı. Şöyle ki çevreye klimaların zararı 2 şekildedir: 1- sera gazı sızdırması 2- çok elektrik tüketmesi.

1- Sera Gazı Sızdırması.

Bir gazın küresel ısınmaya sebep olduğunu GWP(Global warming potential) ile ölçeriz. Bu yöntem güneşten gelen kızılötesi ışınları ne kadar emeceği ve mevcut atmosferi ne kadar ısıtacağını ölçen bir ölçü birimidir. R-410A, 100 yılda 2,088 GWP değerinde. R-32, 100 yılda 771 GWP değerinde. 3’te biri değerindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu soğutucu gazlar araba klimasının içerisinde de var, buzdolabında da var bir başka soğuk makinalarda da var. Bunları kullanmaktan vazgeçemeyiz. Lakin bu makinalar eskiyince içerisindeki gazları sızıntı yapabilir ve çevreye çok zarar verir. R-32, R-410A’ya göre hem çok daha az kullanılması, hem de daha kolay soğutabilmesi sebebiyle daha çevreci olduğunu söylemek mümkün. Ama dünya nüfusu artıyor ve klima yaygınlaşıyor. Bilinçsiz tüketicilerin eline geçme ihtimali arttıkça bu zararlarını herkes hissediyor.

2- Çok Elektrik Tüketiyor

Asıl bizim endişelenmemiz gereken durum bu aslında. Şuanda üretilen elektriğin neredeyse 5’te 1’i tamamen klimalar tarafından harcanıyor. Türkiye genelinde 1 MWh (birim) brüt elektrik üretimi başına ortalama 0,439 ton CO2-eşdeğer sera gazı emisyonu salınmaktadır. Sıcak havalarla beraber ekstra %20’lik enerji artış sağlandığı anda doğaya müthiş bir karbon gazı salınımı yapılıyor.

R-32’lerin daha çevreci olmasının sebebi evet gerçekten de R-410A ile kıyasla daha az enerji ile soğutma yapılabilmesi. Ama fark etmez şuanda elektrik tüketimi muazzam. İlerde nüfusun artmasıyla klima sayısının da ciddi ölçüde artması bekleniyor. Yani kısır döngüye binmiş durum da. Hava ısındığı için klima açıyoruz, klima açtığımız için hava daha da ısınıyor.

Tüm Reklamları Kapat

3- Ne Yapmalı?

Öncelikle çevre dostu klimalar tercih edilmeli, sizin yaptığınız gibi enerji verimliliği olan ve şu anlık en iyi çözüm olan R-32’li klimalar. Ayrıca metrekare başına uygun BTU’lu klimalar tercih edilmeli, gereğinden fazla enerji harcayan klimalar tercih edilmemeli. Zararlı gazlara sahip klimaları almayı bırakıp çevreci klimalara karşı piyasada talep artmalı. Bilinç çok önemli, arızalı doğru çalışmayan klimalar sera gazı sızıntısı yapmadan önce onarılmalı. Ve de doğru çalışmıyor diye direkt çöpe atılmamalı. Sera gazları doğru şekilde ayrıştırılmalı. Bu şekilde karbon salınımını azaltabiliriz.

Bir de biz vatandaşız. Bir yetkimiz yok ama yetkilendirme gücümüz var. Çevreci politikaları uygulayacak partileri başa getirmeli ya da çevreci politikaları uygulama konusunda baskı oluşturmalıyız. Gerisi devlete kalıyor.[1]

Kaynaklar

  1. bilinmiyor. Gwp. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Wiki | Arşiv Bağlantısı
  2. Mark Radka. Air Conditioners Fuel The Climate Crisis. Can Nature Help?. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: unep | Arşiv Bağlantısı
  3. Hiroko Tabuchi. Air-Conditioning Use Will Surge In A Warming World, U.n. Warns. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: nytimes | Arşiv Bağlantısı
  4. Stephen Buranyi. The Air Conditioning Trap: How Cold Air Is Heating The World. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: theguardian | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close