Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Erim
Üye 21 Ağustos 2022 2 Cevap
6

Sayıların sonsuz olduğunu nereden biliyoruz? Ya sonsuza yakın sayılar bizimkilerden farklıysa?

Sayıların sonsuza kadar 1erli artarak gittigini sadece dusunebildigimiz sayilardan genelleme yaparak dusunuyoruz peki hayal bile edemeyecegimiz buyuklukte sayilar farklilasiyorsa?Evrende mukemmellik kusursuzluk yoktur bunu hepimiz biliyoruz ya matematikte de mutlak bir duzen yoksa?
503 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 21 Ağustos 2022

Sayıların işleyiş şekli ve rakamlar bizim tanımlamamızdır. Bunu ister "0...9"a kadar rakamları tanımlayıp her basamaktaki rakamlar bitince 1 basamak arttırma şeklinde tanımlarız ister bambaşka sayı sistemleri, işleyiş şekli ve semboller tanımlarız.

Evrende var olan bir gerçeklik vardır ve biz onun nasıl işlediğine yönelik yakınsama ile tanımlar yaparız. Bu yüzden bunlar kusursuz değildir. Ancak sayılar, evrendeki bazı şeyleri ifade etmek için işleyişini net ve kesin bir biçimde tanımladığımız bir dilden ibarettir. Bu yüzden kendini tekrar eder biçimde tanımladığımız için sonsuz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökhan Polat
Gökhan Polat
179K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 1 Ocak 2024
Orijinal Soru: Sayıların sonu var mı?

Merhaba

Hayır... Sayıların belirli bir sonu yok alefler bizi burda karşılıyor

Şimdiki konuşacağım şeylerin temel başlıkları şunlar: alefler, kardinaller, süreklilik hipotezi ve zfc kümesi

Tüm Reklamları Kapat

Alef 0(N⁰): sayılabilir sonsuz manasına gelen bir kardinalitedir buradaki sayılabilir terimi bir kümedeki eleman sayısıyla doğal sayılar arasında birebir eşleme kurulabilme durumu manasına gelir ve en küçük sonsuzdur

Alef 1(N¹): alef 1 ise sayılmayan sonsuz anlamına gelir ve alef 0 dan daha büyük bir kardinaliteye tekabül eder kendisi sayılabilir sayılardan daha büyük olduğu için sayılmayan bir sonsuzluktur

Ve 2^alef 0=alef 1 bu durum ise süreklilik hipotezi ile alakalıdır (bu denkleme eş değerdir) süreklilik hipotezi ise kısaca bize

1-önem derecesi tam sayılar ile reel sayılar arasında olan bir küme yoktur

Tüm Reklamları Kapat

2-Reel sayıların herhangi bir alt kümesi sonludur, sayılabilir şekilde sonsuzdur veya reel sayılarla aynı önem derecesine sahiptir.

Süreklilik hipotezi aleflerde üstte bahsettiğim denkleme tekabül eder(2^N⁰=N¹)(aleflerin yazılım şekli böyle değil sadece klavyemde olanınkiyle yazıyorum ama değişen tek sey sayı yeri ve N yazımının şekli başka hiçbir şey yok)

Bu denklem ise süreklilik hipotezine eşdeğerdir

Eğer seçim aksiyomunu olmadığını varsayarsak alef 0 ile 1 arasında hiçbir kardinal sayının olmadığını bize ifade eder. Eğer seçim aksiyomunu kabul edersek (ki kabullenerek anlatıyorum) tamamen sıralı olacağı için kanıtlanması kanıtlanabilir olur.

Şimdi devam ediyoruz alef 2 alef 3 alef 4.... Uzar da gider ve hepsi de sayılamayan sonsuzdan yani alef 1 den daha büyük bir sonsuza tekabül eder

Alef 3

Alef 8

Alef 99

.

.

Tüm Reklamları Kapat

.

Erişilemez kardinal.

Alefler ne kadar artarsa artsın ne kadar yüksek sonsuza tekabül ederse etsin asla ama asla erişemeyeceği bir nokta var ve o noktaya da biz erişilemez kardinal diyoruz

Tüm Reklamları Kapat

Bu tanımlarıyla bilmemiz yeterli olur kardinaller oldukça karmaşık bir teorik matematik konusudur.

Bunlara dayanarak hayır sayıların bir sonsuzluğu yok.[1]

Kaynaklar

  1. Wolfram Mathworld. (2023). Cardinal Number. .. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close