Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Harun Küf
Üye
0

Saygı; inanılan şeye mi, inanana mı duyulur?

Şahsen ben budistlerle puta tapıyorlar diye dalga geçen hatta teslis inancıyla dalga geçen birçok müslüman gördüm ama işin ucu kendilerine gelince hemen inançlarına saygı duymamı bekliyorlar. Saygı neye duyulur?
510 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mandalorian Software
saygıneyeduyulur

Saygı aslında bir nevi Kültüreldir . o Toplumun Kültürüne göre ortaya çıkmıştır . Yani Diyelim a inancının oldugu yerde dogduysan Senin inancın kutsal olarak aşılanır Ve Sen diğer herşeyi Her inancı boş olarka görürsün . Öyüzden b inancını gördüğün anda saçma dersin Çünkü dinin a inancın ona saygı duyulması gerekmediğini göstermiştir . Ama senin inancın yani a inancına eleştirme durumu olursa Sende hemen beyinde otokontrol bölümün uyarı verir . Aslında bu durum saygıdan daha karmaşık İnandıgı a inancı savunma refleksini Saygı ile göstermesidir . Tabikide b inancına gelirsek az önce a inancının beyni b inancını boş olarak gördü saygısızca saldırmak gibi . ama b inancının beyni b inancını kutsal kabul ettiği içinde direk saygıdan bahseder . Aslında bir nevi Saygıdanda öte Tuttugun inancı Savunma Mekanizmasıdır . Bu arada Saygı Kültürel oldugu için bir insana saygısızca gelebilir .Öyüzden İnsan odaklı düşündüğümüz için ne inanılan neden inanana duyulmaz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Medeniyet olarak, kendi düşünce yapımızı, kendimiz gibi olmayanlardan ÜSTÜN algılamaya eğilimliyiz. Bu çok yanıltıcı, objektiflikten kaymanın üst bir seviyesi aslında. Daha kendi düşünce yapısını tam anlayamamış bir bireyin kendini üstün algılaması, başka düşünce yapılarını baştan elemesi anlamına geliyor. Bu da, asla kendi düşünce yapısının sağlamasını, doğruluk sorgulamasını yapamayacak demektir. Çünkü ZATEN DOĞRU. Hatta en doğru. İşte böyle düşük bilinç seviyesinin ürettiği sahte değer üzerinden kendi gibi olmayan düşünce yapılarını aşağı görmeyi meşru görmek mümkün oluyor.

Özellikle ineğe tapan bireyleri aşağılamak oldukça normal görülmekte. Oysa kendisi menfaate, paraya tapıyor farkında olmadan bu tarz insanların.

Saygı, bütünsel bir bakış açısına ulaşmamış birey için yüktür. Bütünsel bakış açısına ulaşmak için gösterilecek çaba yerine, kendi düşünce yapısını yüceltmek, fanakleşerek mutlaklaştırmak, iyice kutuplaşmak daha konforlu ve zahmetsiz. Bu nedenle kendine de saygı duyamamakta aslında. Sahte bir yüceltme psikolojisiyle oluşturulan konfor alanı üretme çabası hem garantili, bir o kadar sığ ve içi boş bir bakış açısı oluşturabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçek anlamda varlık sorgulaması yapabilmiş bireyler, farklı bakış açılarının her birinin önemini ve değerini, varlığa yüklediği anlamı kavrama çabasında olduğu için, o zeminlerde kendi bakış açısını farklı yönleriyle daha iyi değerlendirerek anlama imkanına kavuşur. Bu bireysel olarak da böyledir. Kendi düşünce yapısını mutlaklaştırmayıp başka bireylerin fikirlerini de önemseyen bireyler zenginleşir düşünsel anlamda.

Yani saygı yapay bir nezaket değil, varoluşsal bir yaklaşımın dışa vurumu. Kendini önemseyebilme, başkalarını da önemseyebilmeyi gerektiren -sosyal-bir etkileşime dönüşmekte.

121 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close