Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
13

Sapyoseksüellik biyolojik bir cinsel kimlik midir yoksa psikolojik midir? Biyolojik ise biyolojik temelleri nelerdir ?

2,598 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Sapyoseksüel kelimesi 21. yüzyılın başlarında ilk defa LiveJournal'da görülmeye başlanmış, 2002 yılında LiveJournal'da bir yazar olan wolfieboy "Sapiosexual" kelimesini 1998'de icat ettiğini yazmıştır. Sapyoseksüel kelimesi daha sonra ilk defa 2005'te bir usenet yazısında yazılmış ve sonra çoğunlukla 2012 ile 2013 arasında yazılan bazı gazete, dergilerde görülmeye başlanmış ve hiç bir bilimsel dayanağı olmadan üretilmiş bu kelime özellikle sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış.

Bu yazılarda ortak olarak sapyoseksüel kelimesi, ilginç bir şekilde sapiens ve sexual kelimelerinin birleşimiyle oluşup, bir bireyin fiziksel görünümden önce zekasına cinsel çekim duyma olarak tanımlanmış.

Sorduğunuz sorunun cevabı biraz karışık, psikoloji ve biyoloji birbirlerinden kesin çizgilerle ayrılan iki farklı bilim alanı olmadığı için bu soruya cevap veremeyiz. Yaklaşık 6,5 milyon yıl önce Hominini oymağı bölünüp insanın ve şempanzenin soy hatları ayrıldı, aralardaki pek çok türden sonra 2 milyon yıl önce oluşan; ateşi kullanabilme, tamamen iki ayak üzerinde yürüme ve şempanze beyninin yaklaşık 3 katı beyne sahip olması gibi özellikler gelişmiş olan Homo ergaster ve Homo erectus'de seksüel dimorfizm giderek azalmaya başladı. (Erkek ve dişi arasındaki farkın giderek azaldığını, erkek köpek dişlerinin evrimsel süreçte giderek kısalması ve erkeklerin parmaklarının uzunluklarının oranlarının dişilerin parmaklarının uzunluklarının oranlarının eşitlenmeye başlaması gibi belirteçler sebebiyle anlayabiliyoruz.) Erkeklerin birbirleriyle girdiği rekabette yararlandıkları ekstra yapılar küçülmeye başlayınca rekabet giderek azalarak tek eşlilik ortaya çıktı ve babalar da çocuk yetiştirmeye yardım etmeye başladı. Yıllık sıcaklık ortalamasının bugünküne göre 5-10 derece daha soğuk olduğu bu dönemde partner seçmek için fiziksel güzellik ögeleri en önemli kriter haline gelmeye başladı. O zamanlar hayat çok zorlayıcıydı ve bu sebeple güzellik eş seçiminde en garantili yöntemdi.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi ise güzelliğin eksiklerle dolu bir yüzeysel eş seçim mekanizması olduğunu biliyoruz. Yapılan çok sayıda deneyde de görülüyor ki güzellik hayatta kalma ve üreme becerisini de tam olarak yansıtmıyor. Genellikle çirkin görünümlü bir bireyin oluşumuyla sonuçlanan parazit enfeksiyonu sebebiyle ölümler, tıpta ve teknolojideki gelişmeler sebebiyle artık çok az görülüyor. Güzel olan bireye öncelik tanıma ve tercih etme, beraberlik kurmak istediğimiz kişi hakkında daha çok bilgi edinmek için zaman ve imkanımızın olduğu bu dönemde yetersiz olmasına rağmen evrimsel tarihimizin çok daha öncelerinde oluşan haz temelli karar verme sistemimizin üzerine eklenmiş olduğu için hala çok fazla kullanılıyor.

Akla ve mantığa önem veren bir birey, birliktelik sağlamak istediği bir kişinin dış görüşüne yüksek derecede önem vermemesi gerektiği bilir ve kendisine benzediği için “akıllı(sapiens)” diye tanımlanabilecek bir kişiyle birlikte olmak ister. Yani sürekli düşünmeden karar veren bir kişinin “sapyoseksüel” olması beklenmez, bu nedenle “sapyoseksüel” bir cinsel yönelim çeşidi olarak tanımlanamaz.

Tüm Reklamları Kapat

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_selection_in_humans

https://www.researchgate.net/publication/299978626_HOMO_SAPIENS_ARE_WE_A_MONOGAMOUS_SPECIES

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_selection_in_humans

http://www.ipt.pt/teses.digitais/alik.huseynov/alik_huseynov.pdf

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

1,065 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Researchgate. (19 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Livejournal. (19 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Stackexchange. (19 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Wiktionary. (19 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Wikipedia. (19 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close