Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 13 Haziran 2023 2 Cevap
1

Sanat bir bilim dalı mıdır? Neden?

621 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 16 Haziran 2023

Algılarımız örneğin görmek idealizasyon içerir. Yani aslında evrende olan bulanık ve karmaşık bir görüntüyü zihinlerimiz netleştirerek bize sunar. Bu nedenle gördüğümüz evren manzarası bir idealizasyon durumudur. Biz de kendi algılarımızın referansı çerçevesinde bilim yaptığımıza göre (bu idealisazyona göre kavramlar üretip tanımlar yapıp ve bunlar bilimde de oldukça da ciddi bir alt yapı ve temel oluşturduğuna göre) bu durumda bilimin mevcut durumu da otomatikman kendi 'insani (insan olmaya dayanan) felsefemizden' etkileniyor demektir. Bu insani felsefenin ben 'ilim' olduğunu başka bir cevabımda ayrıntılı açıklamıştım. Bu nedenle sanat bilim değildir ama sanat kesinlikle bu insani felsefenin temelinde gelişmiş bir 'ilim'dir. Çünkü sanatın merkezinde hep insan olmanın algılaması, anlamlandırması, duygusu, düşüncesi, hissi vardır.

Unutmamak gerekir ki insan olmaktan tam olarak 'soyutlandığımız' ve buna göre evreni tanımladığımız anda evrene dair bildiğimiz hiç bir tanım ve kavram hatta anlam veya tutarlılık dahi ortada kalmayacaktır. Mikro evreni makro olarak tanımlamak için elimizde 'kendimiz' dışında geçerli hiç bir nedenimiz yoktur. Ve şunu biliyoruz ki evrenin mikro durumunda ne olduğunu ve de ne olup bittiğini de daha tam olarak anlayamadık. Üstelik evrenin içinde olarak ve ona tabi olup evreni kendimizden bağımsız inceleyebileceğimiz veya incelediğimiz sanısındayız. Oysa ki burada matematiksel bir çıkmaz vardır. Bu durumda bir küme içinde olup kümenin kendisini tanımlamaya çalışan paradoksal bir girişim var. Kümenin ne olduğunu tam olarak anlamak ve tespit etmek için normalde onun dışında olmamız ve ondan bağımsız olabilmemiz gerekir. Ama burada daha ilginç olan şey mevcut durumda bizler kümeye dair yine de ondan soyutlanarak zihinsel simülasyon üreterek onu tanımlayabilecek potansiyele sahip olmamız. Eğer kümeye mutlak tabi olsaydık zihinlerimizde kümeye dair bunu da yapabilmemizin mümkün olmaması gerekirdi. (öyle ya normalde kabulümuze göre zihinlerimizde olan biten herşey de kümenin dışında değil içinde gerçekleşiyor diye düşünüyoruz.) Bilincin kendisi de dahil herşeyi tanımlanabilir duruma getirebildiğini görüyoruz. Yani bilinç için bir şey kendisi ona tabi olmaktan çıktığı anda tanımlamabilir duruma geliyor. Böylece bu durumda tanımlayan ve tanımlanan olarak iki şey ortaya çıkıyor. Bu durumda ise tanımlayan 'özne' tanımlanan 'nesne' durumuna geliyor. Bu bilincin yöneldiği herşeyde kaçınılmaz olarak böyle olmak durumunda. Hem küme için hem de kendisi için durum bu. Örneğin kendisinden kendisine yöneldiği anda bilincin o anda içinde bulunduğu her durum tanımlanabilir duruma gelerek nesneye dönüşmüş oluyor. Ama ilginç olan yine burada tanımlayan şey olan 'özne' ye hiç bir zaman erişemiyoruz ve burada bir paradoks, ikilem ortaya çıkıyor yada sonsuz bir döngü. Çünkü tanımlayan ve tanımlanan aynı şey olarak bir araya hiç bir zaman gelememiş oluyor ki bu ikisinin bir araya gelmesi de mümkün görünmüyor. Bilinç dünyamız bu anlamda sonsuz bir uzamsallık içeriyor. Ona herhangi bir sınır koyamıyoruz. O herşeyi tanımlanabilir duruma getirebilecek potansiyeli taşıyarak bu konuda bir sınıra tabi olmadığını ortaya koyuyor. Bu inanılmaz bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Sinema yazarı 15 Haziran 2023

Sanatın ne olduğunu netleştirmek zor. Sanatın bugüne kadar bir çok tanımı yapıldı ama bu tanımlamalar zamanla değişti, dönüştü ve doğası gereği sanat değişip dönüşen bir şey zaten.

Bu değişkenlik ve kaygan zemin sebebi ile ve sanatın tanımının ne olup ne olmadığı üzerine de sayısız fikir üretildiğine göre sanatın kimi zamanlarda bilimle ortaklıklarının olduğu düşünülebilir ama temel olarak sanat bir bilim dalı değil.

Bu yargıya varabilmemiz için bir çok neden var ama ilk sebep yöntem meselesi. Bir bilimsel çalışma ile bir sanatsal çalışmayı ortaya çıkaran yöntem. Bilimde gözlem, hipotez, deney, kuram gibi aşamalar var. Sanatta böyle bir şey yok. Sanatta belirli ve kesin bir yöntem de yok. Günümüzde herhangi bir çalışmanın bilim olup olmadığını kesin bir şekilde belirleyebiliriz. Ama herhangi bir çalışmanın sanatsal bir çalışma ve ortaya çıkan ürünün de bir sanat eseri olup olmadığını kesin olarak (bilim gibi) netleştirebileceğimiz bir yöntem yok.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kıstas dışında amaç, süreç, karşılanan ihtiyaç türü, ortaya çıkan sonuçlar vs. ile de bakarsak sanatla bilim arasında büyük farklar vardır. İşin estetik, duygusal, manevi, tarihsel tarafına hiç girmiyorum. Sadece "yöntem" açısından bakarsak da sanatın, bilim olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close