Sanatın ne olduğunu netleştirmek zor. Sanatın bugüne kadar bir çok tanımı yapıldı ama bu tanımlamalar zamanla değişti, dönüştü ve doğası gereği sanat değişip dönüşen bir şey zaten.
Bu değişkenlik ve kaygan zemin sebebi ile ve sanatın tanımının ne olup ne olmadığı üzerine de sayısız fikir üretildiğine göre sanatın kimi zamanlarda bilimle ortaklıklarının olduğu düşünülebilir ama temel olarak sanat bir bilim dalı değil.
Bu yargıya varabilmemiz için bir çok neden var ama ilk sebep yöntem meselesi. Bir bilimsel çalışma ile bir sanatsal çalışmayı ortaya çıkaran yöntem. Bilimde gözlem, hipotez, deney, kuram gibi aşamalar var. Sanatta böyle bir şey yok. Sanatta belirli ve kesin bir yöntem de yok. Günümüzde herhangi bir çalışmanın bilim olup olmadığını kesin bir şekilde belirleyebiliriz. Ama herhangi bir çalışmanın sanatsal bir çalışma ve ortaya çıkan ürünün de bir sanat eseri olup olmadığını kesin olarak (bilim gibi) netleştirebileceğimiz bir yöntem yok.
Bu kıstas dışında amaç, süreç, karşılanan ihtiyaç türü, ortaya çıkan sonuçlar vs. ile de bakarsak sanatla bilim arasında büyük farklar vardır. İşin estetik, duygusal, manevi, tarihsel tarafına hiç girmiyorum. Sadece "yöntem" açısından bakarsak da sanatın, bilim olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.