Sabun ve şampuanın temel işlevi ve etkin bileşeni ortaktır , her ikisi de bir yüzeyin üzerindeki kutuplu bağ yapısındaki bileşikleri suyun çözebileceği hale getirmeyi hedefler.
Ama , şampuan kullanım alanından ötürü etkin bileşiğinin yanında bazı şeyler içerir. Örneğin sabunun saçlarda kullanımı sonucu oluşacak (sudaki iyonlarla sabunun etkileşmesi sonucu) "sabun kireci" , saçların dokusuna zarar verebilir. Ayrıca şampuan , temizlemenin yanı sıra kepeklenmeyi önlemek için de kimi bileşikler içermelidir. Bunun yanında şampuanın akıcı olması için pH değerinin ayarlanması , bakım maddelerinin eklenmesi ve renklendirici/koruyucu gibi katkıları içermesi de ilave basamaklar arasındadır.
Yani , aynı etken bileşiğe sahip olsalar da temel olarak sabunu şampuandan ayıran çizgi , sabunun saçlarda yaratacağı olumsuz etkilerin giderilmesi için ilaveler yapılmasından ibarettir.
SLS gibi bir yüzey aktif madde (şampuan ve sabunun temel görevini işleyecek etken madde) haricinde şampuanın içeriği şu şekilde diyebiliriz:
Saç bakımı bileşenleri : Saçın kırık/hasarlı uçlarını düzeltmek amacıyla protein içeriği eklenir , kuru ve saçların dokusunu geri kazandırabilmek amacıyla "dimetikon" gibi polimer silikon bileşikleri kullanılabilir. (dimetikon yerine doğal yağlar da kullanıldığı olur.)
Köpürtme Yardımcıları : Amaç saç derisinin ve saçların tüm yüzeyine karışımı yaymak için köpüğü güçlendirmek , ilave olarak da ticari başarıdır. (kokditanolamid)
Kıvam Artırıcılar ve Koyulaştırıcılar : Viskozite için tuz (tipik sodyum klorür) ve polisorbatlar (şampuan formülündeki yağların karışıma karışmasını sağlar) kullanılır , ayrıca renkli köpük görüntüsü için glikol kullanılabilir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Şampuan Ve Saç Kremi : Bir Cildiye Uzmanı Ne Bilmelidir ?. (26 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı