Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
0

Şampuan ve Sabun arasında isim ve kullanım şekli dışında ne tür farklılıklar vardır?

Elbette sabun ve şampuan etken maddeleri bakımından farklıdır. Kullanım alanları da günlük yaşamda yerlerini almıştır. Peki sabun ile şampuanı birbirinden ayıran farklılık nedir?
2,891 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Sabun ve şampuanın temel işlevi ve etkin bileşeni ortaktır , her ikisi de bir yüzeyin üzerindeki kutuplu bağ yapısındaki bileşikleri suyun çözebileceği hale getirmeyi hedefler.

Ama , şampuan kullanım alanından ötürü etkin bileşiğinin yanında bazı şeyler içerir. Örneğin sabunun saçlarda kullanımı sonucu oluşacak (sudaki iyonlarla sabunun etkileşmesi sonucu) "sabun kireci" , saçların dokusuna zarar verebilir. Ayrıca şampuan , temizlemenin yanı sıra kepeklenmeyi önlemek için de kimi bileşikler içermelidir. Bunun yanında şampuanın akıcı olması için pH değerinin ayarlanması , bakım maddelerinin eklenmesi ve renklendirici/koruyucu gibi katkıları içermesi de ilave basamaklar arasındadır.

Yani , aynı etken bileşiğe sahip olsalar da temel olarak sabunu şampuandan ayıran çizgi , sabunun saçlarda yaratacağı olumsuz etkilerin giderilmesi için ilaveler yapılmasından ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

SLS gibi bir yüzey aktif madde (şampuan ve sabunun temel görevini işleyecek etken madde) haricinde şampuanın içeriği şu şekilde diyebiliriz:

Saç bakımı bileşenleri : Saçın kırık/hasarlı uçlarını düzeltmek amacıyla protein içeriği eklenir , kuru ve saçların dokusunu geri kazandırabilmek amacıyla "dimetikon" gibi polimer silikon bileşikleri kullanılabilir. (dimetikon yerine doğal yağlar da kullanıldığı olur.)

Köpürtme Yardımcıları : Amaç saç derisinin ve saçların tüm yüzeyine karışımı yaymak için köpüğü güçlendirmek , ilave olarak da ticari başarıdır. (kokditanolamid)

Kıvam Artırıcılar ve Koyulaştırıcılar : Viskozite için tuz (tipik sodyum klorür) ve polisorbatlar (şampuan formülündeki yağların karışıma karışmasını sağlar) kullanılır , ayrıca renkli köpük görüntüsü için glikol kullanılabilir.

827 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Şampuan Ve Saç Kremi : Bir Cildiye Uzmanı Ne Bilmelidir ?. (26 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close