Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alicem Gülen
Alicem Gülen
4,087 UP
Üye
0

Saltanat hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir arkadaşım saltanatın en iyi yönetim sistemi olduğunu söyledi. Sebebi ise eskiden, devleti yönetecek kişinin çocukluğundan başlayarak padişah olması için yetiştirilmesiymiş. Böyle devletler tarihte uzun yıllar var olmuş(onun fikrine göre). Sizin düşünceniz nelerdir?
564 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Görkem Öge
Görkem Öge
306K UP
Toprak Mühendisi

Arkadaşınız haklı. Ama 500 yıl geriden gelen bir haklılık.

Ortaçağda monarşi gayet doğru bir yönetim biçimiydi. Zaten o nedenle o dönemin devletleri yüzyıllarca varlıklarını sürdürebildiler. Bugün ise dünya değişti ve monarşi geçmişte kalmış, ilkel bir yönetim biçimi. Bugün için iyi ya da doğru değil.

Tüm Reklamları Kapat

Yani arkadaşınız yanılıyor.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Mehmet Altınışık
Siyasete ilgi duyan bir İİBF öğrencisi

Saltanatın günümüz yönetim ve devlet şekillerine kıyasla iyi ve kötü yanları var elbet.

Devlet dediğimiz şey toplum sözleşmesiyle ortaya çıkmaz, toplumda belli başlı toplulukların (kabile, aile, cemaat, tarikat vb.) hakim güç olmasıyla ortaya çıkar. Saltanat bu bağlamda meşru bir yönetim ve devlet şeklidir, çünkü bir aile uğraşının sonucunda devletleşmeye muktedir olmuştur. Bununla birlikte devlet başkanı belli başlı çıkar ilişkilerine göre seçilmez, böylece yönetimde kimseye borcu olmayıp daha etkin olabilir. Zaten saltanatta devlet bir bakıma başkanın mülkiyetinde olduğu için her mülk sahibi gibi başkan da mülkünün zenginleşmesini, gelişmesini isteyecektir. Bu bağlamlardan bakarsak saltanat, günümüz yönetim ve devlet şekillerinden iyi.

Tüm Reklamları Kapat

Saltanatta devletin tek bir kişiyle kaim olması, devletin anonimliğini de ortadan kaldırır. Siyaseti ahlakla içli dışlı bir bilim dalına çevirir. Fakat devletin tek bir kişiyle kaim olmasının kişiye sunduğu güç ve imkan, kişiyi yozlaştırabilir. Günümüz devlet ve yönetim şekillerinde güç nispeten tek bir kişinin odağından çıkmıştır, bu bakımla günümüzdeki düzen daha iyidir. Buna mukabil günümüzdeki düzende devlet anonimdir, devlet başkanının seçimi ve sair siyasi durumlar belli başlı çıkar ilişkilerinin sonucundan ibaret olur. Ayrıca günümüz düzeninde devlet, insandan daha üst bir konuma yerleşmiştir.

Kanaatimce ideal sistemde devletin anonimleşmemesi, istikrarlı ve hızlı bir gelişim için tek başlı bir idare olmalı. Ancak yozlaşma gibi olumsuz durumların önüne geçmek için çoğulcu bir yönetim biçimi uygulanmalı.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Bilgin Metin
Bilgin Metin
4,287 UP
Hayat boyu öğrenci

Ben bu sistemi çağ dışı buluyorum. Monarşi eski zamanlarda oldukça popüler olan ve o dönemler için belki de en iyi yönetim biçimi idi. Ancak halkın kendi kendini yönetmesi ( demokrasi) daha sağlıklı bir sistem.

Eski romalılar ( cumhuriyet dönemi) ve atinalılar ta o zamanlar "en iyi sistem nedir?" Diye sormuşlar ve bunun yanıtını bulmaya çalışmışlardır. Siz düşünün, adamlar o zamanlar tek adam rejimine karşı çıkmışlar. İlkel de olsa demokrasiyi uygulamışlardır. Adamlar bunu düşünürken takvimler aşağı yukarı 500'lü( MÖ) yılları gösteriyordu. Günümüzde ise MS 21.yy'da 2023 yılının ortalarına doğru yol alırken hala "tek adam" rejiminden bahsedenler var.

Tüm Reklamları Kapat

Devlet tek bir sülalenin malı olmamalı. Tüm ülkenin geleceği tek bir yöneticinin ağzına bakmamalı. Halk beğenmediği yöneticiyi değiştirebilmeli.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close