Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atahan Çetindemir
Üye 6 Mayıs 2021
0

Sakız çiğnemek anlık hafızayı güçlendirir mi?

İzlediğim bir televizyon programında sakız çiğnemenin anlık hafızayı güçlendirdiğine dair kanıtlar olduğundan bahsedildi bu doğru mudur? Konuyla ilgili makale bırakırsanız sevinirim.
1,850 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilişim Teknolojileri Öğrencisi 23 Mayıs 2021

011’de St. Lawrence Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sakız çiğnemenin öğrencilerin test puanları üzerindeki etkilerine odaklandı.Psikoloji doçenti Serge Onyper ve öğrenci araştırmacılardan oluşan bir ekip, sakız çiğneme eyleminin öğrencilerin bilişsel yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olup olmadığını öğrenmek istedi. Çalışmaya katılan yaklaşık 100 öğrenci ile yapılan deneyde, sınavdan birkaç dakika önce sakız çiğnemenin öğrencilerin performansını iyileştirmesine yardımcı olduğu keşfedildi.

Tokyo'da ufak bir grup üzerinde yapılan başka bir çalışma, sakız çiğnemenin prefrontal korteksteki beyin aktivitesini artırdığını ve bunun daha iyi bir bilişsel işlev ve daha kısa reaksiyon süreleri ile sonuçlandığını ileri sürdü.[2] Aynı zamanda, bir oyuncunun hızını ve dikey zıplamasını artırmaktan sorumlu olan hızlı kasılan kas liflerini kullanmak söz konusu olduğunda, görünüşe göre sakız çiğnemek bir oyuncunun sahadaki hareketleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahipti.

Oyun sırasında vücudunuzun ve beyninizi, bir makine gibi, neredeyse hissiz bir şekilde çalışmaya ne kadar yaklaştırabilirseniz mükemmel olmaya da o kadar yakın olursunuz. Bu şekilde oynayabilen oyuncuların, bize izlediğimiz oyunu sanki kolaymış gibi hissettirdiğini hepimiz biliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok sporcu tarafından oyunun zihinsel tarafına bir yardımcı olarak görülen sakız çiğneme eylemi, bir basketbol maçının içerebileceği tüm strese uyum sağlamanıza yardımcı oluyor olabilir. Nihayetinde oyunun farklı yönleriyle nasıl başa çıktığınız, sadece birkaç puan farkla bir maçı kazanmak veya kaybetmek arasındaki farkı yaratabilir.

Sakızın fiziksel veya bilişsel aktiviteyi pekiştirdiğini söylemek için henüz erkendir; bunu net bir şekilde söylememize yetecek kadar akademik çalışma bulunmamaktadır. Ancak en nihayetinde sporcular için, karşılaşmalara fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da hazır olmak büyük önem taşır. Bu nedenle birçok sporcu, oyun öncesi ve oyun sırası ritüellerinin bir parçası olan sakızın, duygularını kontrol altında tuttuğunu düşünüyor gibi gözüküyor. Veya hepsi Michael Jordan'a özeniyor da olabilir. Bu, o kadar da şaşırtıcı olmazdı.

285 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z.Seniş. Sakız Çiğnemek, Atletik Veya Bilişsel Performansı İyileştiriyor Olabilir Mi?. (7 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 23 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close