Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çayan Genç
Çayan Genç
2,010 UP
Üye
0

Saç ve sakalın insana evrimsel olarak katkısı nedir?

Saç ve sakal neden bugüne kadar yapısını korumuştur, evrimsel olarak insana katkıları ya da zararları nelerdir ve neden sürekli uzamaktadırlar?
276 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hamdi Gülle
12. Sınıf Öğrencisiyim

Biz memeliler çok kıllıyız ve bunu inkar edemeyiz. Ancak yakın primat kuzenlerimiz, şempanzeler ve goriller ile karşılaştırıldığında, insanlar neredeyse keldir. Sahip olduğumuz göze çarpan kıllar, esas olarak saç derimiz, ergenliğe girdiğimizde kasıklarımız ve koltuk altlarımız için ayrılmıştır.

Minimal derecede kıllı doğamız şaşırtıcı, ancak gözlerimizin hemen altında gizlenen daha dikenli bir soru var: neden kadınların değil de erkeklerin yüzlerinde tipik olarak sakal var?

Tüm Reklamları Kapat

Hormonlar

Erkek ya da kadın herkesin sakalı vardır. Ancak erkeklerin yüz folikülleri genellikle daha kalın olduğundan daha koyu tüyler üretir ve bu tüyler düzenli olarak kesilmediği takdirde sakallara dönüşebilir.

Erkeklerde daha fazla çünkü yüzdeki kıl folikülleri erkeklerde bol miktarda bulunan seks hormonu olan testosterona agresif bir şekilde tepki veriyor. Dolayısıyla sakal da ikincil cinsiyet özelliği kazanmış oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çekici Sakallar

Sakal insanlara özgü bile değil. New South Wales Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Profesör Rob Brooks:

Memelilerde yüz kıllarının abartılması nadir değildir. Aslanların meşhur bir yelesi vardır ve primatların çoğunda, yüzdeki beyazlama gibi sakal süslemeleri vardır.

diyor.

Kadınlar veya erkekler sakal için ne düşünüyorlar?

Brooks bu konuda kadınların ortak bir kararının olmadığını da belirtiyor.

Erkeklerin ise sakallar hakkında ne düşündükleri çok daha net. Brooks:

Sakallar kesinlikle erkeklerin heybetli görünüşünü güçlendiriyor ve onları daha kızgın, huysuz ve erkeksi gösteriyor.

diyor. Yani, bu tür bir sinyalizasyon gerçekten büyük bir avantaj sağlıyor.

Sonuç

Cinsel seçim açısından saç ve sakal azımsanmayacak derecede önem sarf ediyor. Yılların getirisiyle de belirli noktalarda kılların kümelendiğinin gözlemlenmesi de şaşırtıcı olmuyor.

Kıl ayrıca harika bir ısı yalıtımı da sağlamakta. Evrim Ağacı'nda da ilgili bir makale bulunmakta. Buraya tıklayarak hemen okuyabilirsiniz!

Son olarak da Evrim Ağacı'nın şu videosuna da göz atabilirsiniz!

Kaynaklar

  1. Jack Scanlan. Ask Evolution: Why Do Men Have Beards?. Alındığı Yer: SBS | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close