Fransız bilim adamları Jean-Michel Claverie ve Chantal Abergel, Sibirya permafrostunun derinliklerine gömülü sincap istiflerinde bulunan 30.000 yıllık tohumlardan bitkilerin yeniden canlandırıldığını öğrendiklerinde, Rus ekibinden don örnekleri istediler. Daha sonra örnekleri taze amiple cezbettiler ve donda saklanan uyuyan virüsleri harekete geçirmeyi başardılar. Virüsler amiplere saldırdı, onları istedikleri gibi büktü ve onları çoğaltma laboratuvarı olarak kullanmaya başladı.
Bilim adamları araştırdıklarında, mikroskobik ölçekte virüslerin kesinlikle çok büyük olduğunu keşfettiler. Boyutları bir mikrometrenin üzerinde, birçok bakteri kadar, hatta bilinen en küçük serbest yaşayan ökaryotik hücrelerin bazılarından bile daha büyüktürler ve standart mikroskoplar kullanılarak kolayca görülebilirler. (Bilim adamları, şekli "pithos" adı verilen antik Yunan şarap kavanozlarına benzediği için virüse Pithovirus sibericum adını verdiler.)
Neyse ki, bu zombi virüsünün oluşturduğu birincil tehdidin mikroskobik amip popülasyonu olduğu görülüyor. Yine de bilim adamları, Pandoravirüsler ve "mikrop taklit eden" virüs veya Mimivirüs dahil olmak üzere başka büyük virüsler de keşfettiler. Bu virüslerin patolojisi henüz bilinmemekle birlikte, insanlarda dev virüslere karşı antikorlar tespit edilmiştir - bu, dev virüslerin bizi konakçıları yapabileceği anlamına gelir.
Bu virüslerin genetik materyali olağandışıdır ve bilinen yaşam formlarıyla çok sınırlı bir düzeyde örtüşür, bu da bilim camiasının yeni keşifler için olasılıklar konusunda oldukça ilgisini çekmesine neden olur. Ama donun derinliklerinde gizlenen, ölümden geri getirilmeyi bekleyen başka neler olduğunu sadece zaman gösterecek...[1]
Kaynaklar
- www.giantmicrobes.com. Zombie Virus (Pithovirus Sibericum). Alındığı Yer: www.giantmicrobes.com | Arşiv Bağlantısı