Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gökalp Eski
Gökalp Eski
105K UP
Üye 26 Ocak 2024 2 Cevap
3

Riemann Geometrisi'nde üçgenin iç açıları toplamı nasıl 270 derece olabiliyor?

Lütfen makaleleri kopyala yapıştır yapmayın. Zaten birkaç gündür araştırıyorum. Sadece tam olarak mantığını kavrayamadım.
522 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 26 Ocak 2024

Bunu açıklamak gayet kolay. Sadece sunulmuş şemalara bakmak anlamak için yeterli olmalı aslında.

Einstein'den önce evrende bükülme, uzay boşluğunu esnetme gibi kavramlar yoktu. Gayet klasik geometri bilgileri gereği iki noktayı birbirine bağlayan en yakın yola ya da noktalar kümesine "doğru" deniyordu vs. Yüzey dediğimiz şey, doğruların birleşmesi ile oluşan şekillerdi. Kare, üçgen, dikdörtgen vs.

Ama uzayın bükülebilen bir yapı olduğunu öğrendiğimizde gördük ki iki nokta arası mesafe esneyebilen, bükülebilen bir şey. Kurt delikleri gibi, uzayın esnemesiyle birbirine yaklaşabilen noktalar arasında açılabilecek kavramsal tüneller vs. durum hayli karışık. Bir dosya kağının iki uzak ucuna kalemle birer nokta koyuyorsunuz, arasını ölçüyorsunuz, atıyorum 20 cm. Kağıdı katlayıp o noktaları birbirine yaklaştırabiliyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu bakış açısıyla doğrular ya da yüzeyler, küresel bir yüzeyin üzerinde yer aldığında açılar değişiyor. O iki nokta koyduğunuz kağıdı bir küreye dönüştürürseniz o noktaların arasında çizeceğiniz çizgi, küresel yüzeyde en yakın hat olmayabiliyor. Avrupa'dan Amerika'ya giden bir uçak için en yakın yol, düz çizgi olmuyor, kavisli çizgi oluyor. Çünkü aslında ilk bakışta bize kavisli gelen çizgi, dünyanın küresel yapısının üzerinde daha kısa bir çizgi oluyor.

Ve birbirini kesen çizgilerin arasındaki açılar da değişiyor. Çünkü örneğin bir üçgeni birleştiren doğrular, artık kavisli doğrular oluyor. Düz yüzeyde bir doğru asla kavisli olmaz ama kürenin yüzeyinde olabilir. Kavis oluşunca da köşelerdeki açılar değişebiliyor.

En özet haliyle böyle açıklayabilirim. Bu açıklama doğrultusunda şematik gösterimleri incelerseniz konu aydınlanacaktır sanırım.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 26 Ocak 2024

Dünya üzerindeki hayali çizgilerden yani enlem ve boylamlardan yola çıkarak konuyu kavramanız kolaylaşabilir. Enlem çizgimiz ekvator çizgisi olsun. Tam kutup noktasından bir boylamı enlem çizgisine dik gelecek şekilde çizelim. Sonra gene kutup noktasından ilk çizgiye dik yani 900 lik ikinci çizgiyi ekvator çizgisine doğru çizersek, enlem noktasında kesişen çizgiler gene 900 açıya sahip olur (tüm boylamlar ekvator çizgisinde 900 lik açı oluşturur). Sonuç olarak 3 açının toplamı 2700 dir.

Enlem ve Boylamlar
Enlem ve Boylamlar
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close