Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Renkler yanılsama mıdır?

428 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever

Rengi, ışığın enerji seviyesine göre gördüğümüz (mesela mor, kırmızıdan daha fazla "enerjik" tir) ve algıladığımız şey şeklinde özetleyebiliriz. Bu açıdan bakınca yanılsama yerine daha fiziksel bir olgu gibi görülüyor, ki gerçekten de öyle. Yanılsama değil neden değil, çünkü yanılsama bir gerçeği gerçek olmayan şekilde algılamaktır, ve biz renkleri yanlış algılamıyoruz, enerji seviyelerine ya da dalga boylarına göre algılıyoruz. Renk körlüğüne bence kalıcı bir yanılsama diyebiliriz, biz mor görürken onlar bambaşka bir renk görebilir (bu konuda pek bilgi sahibi değilim) fakat sağlıklı gözler, ışığı mordan kızıla doğru olacak şekilde görür (ve mordan kızıla doğru enerji azalır)

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Emir
Mert Emir
3,503 UP
Bilim okuryazarıyım

Renkler görsel algımızın ürünüdür ve nesnelerin yüzeylerinden gelen ışığın belirli dalga boylarını algılamamız sonucu oluşur. Ancak, bu algı süreci bazen yanıltıcı olabilir.

Renk algısındaki yanılsama, çeşitli faktörlere bağlıdır. Işığın özellikleri, çevresel aydınlatma koşulları, nesneler arasındaki kontrast, renk tezatları ve göz sağlığı gibi etkenler, renk algımızı etkileyebilir. Örneğin, aynı renk tonu, farklı arka planlar üzerinde farklı algılanabilir.

Ayrıca, renk körlüğü gibi göz sağlığıyla ilgili durumlar da renk algısını etkiler. Bir kişinin kırmızıyı yeşilden ayırt etme yeteneği sınırlıysa, renkler arasındaki doğru ayrımı yapmak zorlaşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, renklerin nesnel bir gerçekliği yansıttığı kabul edilse de, renk algımız subjektif olabilir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doruk Pekzeren
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik

Evrende var olan hiçbir şey yanılsama değildir. Çevremizde ışık üreten şeyleri veyahut bu ışık üreten şeylerden gelen ışığın üzerlerinden yansıması sonucu görebildiğimiz şeyleri çeşitli dalga boylarında algılayabiliyorsak o dalga boylarında algılayabilmemizi sağlayan reseptörlerimiz ve bu reseptörlerden gelen bilgiyi yorumlayan bir sinir sistemimiz var demektir. Elektromanyetik ışımayı şu anda olduğundan farklı dalga boylarında yakalayacak (tespit edecek) sistemlerimiz olsaydı bu sefer yine aynı soruyu soracaktık. "Renkler yanılsama mıdır?"

Renk körlüğü gibi "hastalık" adını verdiğimiz durumlar da esasında bir yanılsama içermez. Zira hastalık tanımlarını "popülasyon normunun dışında kalan" şeklinde oluştururuz ve bir bireyin üyesi olduğu türün diğer bireylerinden daha az pigment molekülü bulunduruyor olması halinde ise buna "renk körlüğü" gibi "hastalık" olduğunu ima ettiğimiz isimler takarız.

Oysaki bu o renk körü adını verdiğimiz bireyin de gözünün ağ katmanına düşen elektromanyetik ışımayı sahip olduğu renk pigmentleri vasıtasıyla spesifik bir tarzda resimlediği gerçeğini değiştirmez.

Tüm Reklamları Kapat

Renk körlüğü gibi durumlara yanılsama diyecek isek, renk körü olmayan "normal" insanların renk algısına da "hastalık demeliyiz zira doğada 7'den fazla renk paletine sahip canlılar da var.

Bir ışık kaynağının ışıdığı radyasyonu elektriksel sinir uyarılarına çevirerek görsel algı oluşturan göz optiği de en az o ışık kaynağı kadar gerçektir. Işık kaynağının yaydığı radyasyon beyinde oluşan görselden daha "gerçek" veya "objektif" değildir. Bir şeyi algılayış biçiminiz o şeyden yayılan ışımanın retinanız ve sinir uyarılarınız aracılığıyla dönüştüğü görseldir. O görselin oluşturulmasını sağlayan her şey de evrende var olan malzeme ile gerçekleştirilir.

Bütün elektromanyetik spektrumu göremiyor olmak gördüğümüz şeyin yanılsama olduğunu göstermez. Yapbozu eksik gördüğünü gösterir. Ama gördüğün kısım da gerçektir işte.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close