Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nərmin Davudova
Üye
5

Renk körü insanlar gözlük kullanır mı?

560 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Beyza Yalçın
Araştırmayı seven biri

California merkezli EnChroma şirketi renk körlerinin yüzde 80’nin renkleri normal görmesini sağlayan filtreli gözlük üretti. UV korumalı güneş gözlüklerinde olduğu gibi filtreli cam kullanan yeni gözlük ışığı süzerek ana renkleri netleştiriyor. Böylece renk körleri yeşille sarıyı birbirine karıştırmadan gece kulübü, günbatımı ve şafak vakti gibi loş ortamlarda renk tonlarını seçebiliyor.

EnChroma uzmanları, renk körlüğünü iyileştirmeyen ama düzelten gözlük camlarını “diyaelektrik” malzemeden üretilen süper ince film katmanlarıyla kapladı. Diyaelektrik malzemeler, uygulanan elektrik akımına göre ışığı polarize ediyor ve dalga boylarını süzerek renklerin doğru algılanmasını kolaylaştırıyor. Polarizasyon için gereken fotoelektrik etkiyi ortam ışığını oluşturan ve gözlük camına çarpan fotonlar üretiyor.

EnChroma gözlükler prensipte miyop gözlüğü gibi çalışıyor: Sağlıklı insanlar miyop gözlüğü taktığında etrafı bulanık görüyor. Ancak, reçeteli gözlükler ışığı miyoplara göre bükerek görme bozukluğu olan insanların dünyayı net görmesine izin veriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Üst üste gelen 100 adet süper ince diyaelektrik film katmanıyla kaplı olan EnChroma gözlük camları da buna benzer şekilde işliyor: EnChroma gözlükler ışığı özel kuantum filtrelerle süzüp dalga boylarını değiştirerek renk körlerinin renk paletini doğru görmesini sağlıyor.

EnChroma gözlükler ışığı özel kuantum filtrelerle süzüp dalga boylarını değiştirerek renk körlerinin renk paletini doğru görmesini sağlıyor.

Dijital renk güçlendirme

EnChroma şirketi polarize camlarla ışığın dalga boyunu süzüyor ve netleştiriyor. Ancak bunu yapmak için sıradan güneş gözlüklerinde kullanılan UV korumalı filtreler yeterli değil. Gözlük camını kaplayan filmlerin polarizasyon özellikli diyaelektrik malzemeden üretilmesi gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Akıllı filtreler loş ve aydınlık ortama anında adapte oluyor ve filtre özelliklerini değiştirerek kişinin her ortamda renkleri doğru görmesini sağlıyor.

Aktif ve dinamik

EnChroma gözlüklerin ışığı polarize eden (kutuplayan) kuantum filtreleri ise ortam ışığına gerçek zamanlı olarak uyum sağlıyor ve renk körlerinin yüzde 80’nin dünyayı hemen hemen normal renklerde görmesine olanak tanıyor.

Polarizasyon olayı ışık tayfını kesin çizgiler halinde bloke ediyor ve bir an kırmızı dalga boyunu engellerken hemen sonra yeşil dalga boyunu engelleyebiliyor. Güneş gözlüğü gibi tüm renkleri basitçe filtre etmek yerine yeşil ve kırmızı gibi ana renkleri netleştiriyor veya bloke ediyor.

Bilgisayar devrelerindeki 1 ve 0’lı mantık kapılarını andıran bu teknoloji Dijital Renk Güçlendirme (Digital Color BoostTM) olarak adlandırılıyor. EnChroma gözlüklerde her biri birkaç nanometre kalınlığında olan 100 adet süper ince filtre katmanı kullanılıyor. Bu da renklerin çok hassas bir şekilde ayarlanmasına izin veriyor.

Kuantum filtre

EnChroma gözlüklerdeki akıllı filtreler bilgisayar yazılımına veya bilgisayar çipine gerek olmadan kendi başına çalışıyor: Işığın elektriğe dönüşmesini sağlayan fotoelektrik etkiyi kullanarak farklı dalga boylarında polarize olan akıllı filtreler ışığı oluşturan fotonları gözlük camından süzerek geçiriyor.

Birbiriyle sürekli temas halinde olan filtre katmanları arasındaki kuantum etkileşimleri fotonların ışığın dalga boyuna göre seçici olarak engellenmesini sağlıyor. Kısacası fotonlar ışık ortamına göre kendi kendini filtre ediyor. Bu sayede EnChroma gözlükler renkleri tüm ışık koşullarında doğal olarak düzeltiyor ve gözlük takıldığı sürece renk körlüğünü gideriyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close