Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ertuğrul Fındıkcı
Üye 29 Temmuz
0

"Türkiye'de Sokak Köpeği Sorunu Nasıl Çözülür?" Makalesinde Çelişki Yok Mu?

Merhaba, bahsettiğim makalenin videosunu izledikten sonra kendisini de okudum. Bir nokta hariç hepsine katılıyorum. Anlamadığım kısım şu oldu: Sokakta köpek olmasını sorun olarak görüp, kısırlaştırıp sokağa geri bırakmanın önerilmesi. Uysal olsalar bile çeteleşip saldırabiliyorlar. Diğer önlemler, "musluğun kısılması" tarzı önerilere katılıyorum.
289 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Editör 29 Temmuz

Öncelikle çoğu kişinin bahsedileni anlamamasına şaşırdığımı söylemem gerekiyor açıkçası. Sizin özelinizde demiyorum ama sosyal medyada uzun içeriklerin bağlamını takip edemeyen kişiler konunun özünü kaçırabiliyor.

İçeriklerde sokak köpeğinin en başta hiç olmaması gerektiğinden bahsediliyor. Sokak köpekleri sorununun en başında olsaydık, barınakların kapasitesi bütün sokak köpeklerini toplayacak ve yeterli bakımı ömür boyu sağlayacak kapasitede olsaydı yakala-kısırlaştır-bırak yerine toplayıp barınaklarda bakma yöntemini kullanabilirdik. Ama ne yazık ki durum böyle değil. Barınakların maliyeti yüksek olduğu için barınaklarda sadece kısırlaştırma veya tedavi uygulanıp geri salınabilir.

Ötanazi gibi yöntemleri birincil veya ana yöntem olarak değil, en fazla komüniteye katılması imkansız veya aşırı hasta köpekler için çok kısıtlı şartlarda uygulayabilirsiniz. İtlaf (ötanazi/uyutma) yöntemini kullanırsanız vakum etkisi oluşacak ve öldürdüğünüz köpeklerin kullandığı yaşam alanları boş kalacak, o boş yerleri de başka köpekler hızla dolduracaktır. Bu nedenle bu yöntem kısa vadede işe yarıyor gibi gözükse de orta-uzun vadede sorunu çözmez. Sorunun kökü, özü çözülmediğinden sorunu biraz öteleyip katliam yapmış olursunuz hepsi bu.

Tüm Reklamları Kapat

Zaten sokak köpeklerinin yaşam süresi çok uzun olmadığından yakala-kısırlaştır-bırak yöntemi ile birlikte sahiplendirilme, insanların bilinçlendirme, alanlardaki köpeklerin durumlarını takip etme gibi yöntemler uygularsanız sorun birkaç yılda çözülebilir.

Bu makul yöntemlerin uygulanması gerektiğini bas bas bağıran uzmanların sözü on yıllardır dinlenmediği için "Birkaç yılımız yok ki." deyip aklınızdaki en kolay ve düz yöntemi hızlıca uygulamaya çalışarak sorunu çözemezsiniz.

"En başta hiç sokak köpeği olmamalıydı." dendiğinde sorun ilerlemişse "E madem sokakta köpek olmamalıydı, köpeklerin olmamasının yolu öldürmek, hepsini öldürelim gitsin." şeklinde bir akıl yürütmeye atlayamazsınız. İçeriklerde de o cümleden bu cümleye gelene kadar bu bağlamlar daha ayrıntılı şekilde anlatılıyor, cümleleri dikkatli takip etmelisiniz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close