Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arsel Berkat Acar
Üye
8

"Gözlemlenebilir Evren'den" bahsederiz, peki ışığı bize yetişemediği için "Gözlemleyemediğimiz" kısmının gerçek boyutundan ne kadar emin olabiliriz?

Matematik hesaplamalarıyla asıl evrenin boyutuna dair tahminler görebiliyoruz ve bunu matematiğin gücünü küçümsemek anlamında ima etmeden soruyorum: Gerçek manada evrenin boyutunu bilmemizin bir ek yolu olabilir mi ya da var mıdır? Ya da her zaman "Cevaplanamaz" konulardan birisi olarak mı kalacaktır?
804 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Bundan emin olmak imkansız, çünkü Büyük Patlama'dan sonra Evren'in radyasyon, madde ve enflasyon (Karanlık Enerji) bakımından ne düzeyde domine edildiği büyüme biçimini değiştiriyor:

Evren'in farklı unsurlar tarafından domine edilmesi durumunda nasıl büyüyeceğini gösteren grafikler.
Evren'in farklı unsurlar tarafından domine edilmesi durumunda nasıl büyüyeceğini gösteren grafikler.

Bu modellerden hangisinin gerçekten doğru olduğu, Evren'in toplam büyüklüğünü belirliyor. Haliyle, farklı modellere göre de farklı sonuçlar çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Benim bulabildiğim en küçük sonuç, Evren'in tamamının Gözlenebilir Evren'den 250 kat büyük olduğunu öngörüyor.

Kozmik Enflasyon Teorisi'ni temel alan bir hesaplamaya göre Evren'in toplam büyüklüğü, gözleyebildiğimiz kısmından en az kat fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu, halihazırda 880 milyar kere trilyon kilometre olan Gözlenebilir Evren'in çapından, 300 milyar kere trilyon daha büyük bir Evren olduğunu göstermektedir. Bu, Evren'in en az kilometre, yani yaklaşık 263 kuattuordesilyon kilometre, yani yaklaşık 263 katrilyon kere katrilyon kere katrilyon kilometre olduğu anlamına gelmektedir. Hem de "en az" bu kadar...

Tüm Reklamları Kapat

Bulabildiğim en büyük sonuç verense, Alberta Üniversitesi Teorik Fizik Enstitüsü'nden Don Page tarafından yapılan bir hesap: Buna göre Evren'in çapı (yani "10 üzeri 10 üzeri 10 üzeri 122") megaparsek genişliğinde...

Bunu bir düşünmek gerek: Mesela (yani "10 üzeri 10") ne demek? 1'in arkasına 10 tane 0 eklemek demek. Yani 10 milyar demek... (yani "10 üzeri 10 üzeri 10") ne demek? 10 üzeri 10 milyar demek... Yani 1'in yanına 10 milyar tane sıfır eklemek demek...

Bu durumda, sayısı şu demek: 1'in arkasına 122 tane sıfır eklediğinizde bir sayı elde edeceksiniz, öyle değil mi? İşte bu sayı kadar sıfırı, tekrardan 1'in yanına yazdığınızda, çok daha büyük bir sayı elde edeceksiniz, öyle değil mi? Hah, işte o devasa sayı kadar sıfır, 1'in arkasına yazdığınızda elde ettiğiniz sayı, Evren'in megaparsek cinsinden büyüklüğünü veriyor.

Ve 1 megaparsek bile kilometreye denk geliyor; yani sadece 1 megaparsek bile 30 milyon kere katrilyon kilometreye eşit!

Bunların hangisi doğru, şu anda bilmek çok zor. Ama araştırmalar devam ediyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
181K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bunu hesaplamak için bir kaç veriye ihtiyacımız var bunları kesin bilsek hesaplama yapabiliriz. Bu veriler şunlar: evrenin planck mesafesi olarak genişleme hızını yani noktasal genişleme hızını bilsek. İkincisi bu hızın tabi geçmişte daha erken evrelerde sabit olup olmadığını veya artıp artmadığı ve arttıysa ne kadar arttığını dönemlere göre bilsek. Bu bilgilere ek olarak da son bir veri olarak evrenin geçmişte bigbangın ilk evrelerinde belli bir zamanda toplam ne kadar hacmi olduğunu veya büyüklüğünü bilmek. (Tabi yukarıda belirttiğim genişleme hızındaki yaşanan değişimleri en azından bu büyüklük zamanından bu güne kadar hangi dönemlerde ne kadar değiştiğini bilmek gerekecek. ) Bu üç veri olsa mega evrenin büyüklüğünü kesin veya kesine yakın şekilde hesaplayabiliriz. Bu verilerden en sıkıntılı olanı genişleme hızının geçmişte sabit olmaması ve belli bir dönemden sonra bunun giderek arttığına dair bilgiler, tahminler veya hesaplamalar olması. Bu da mega evren konusunda hesaplama yapmayı çok zorlaştırıyor.

Kozmik ufkumuzun ötesine dair hiç bir etkileşim kurmanız mümkün olmadığı için bugünden geçmişe giderek bir hesaplama yapmak imkansız. Bu nedenle geçmişten bugüne bir hesaplama yaparak mega evrenin büyüklüğü ortaya çıkarılabilir. Bunun içinde yukarıdaki verilere ihtiyacınız var.

Tüm Reklamları Kapat

176 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close