Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülay Saatova
Üye 27 Eylül 2023
2

"Evren" neden sonsuz?

Bu güne kadar hep evrenin sonsuzluğundan bahs ettik(edildi). Hep başka galaksilerden, başka yıldızlardan bahs ettik. Ama neden sonsuz olduğunu merak ediyorum. Eğer sonsuz olmasaydı ne olurdu?
543 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
astronomi araştırmaları yapıyorum. 27 Eylül 2023

Aslında hepimizin aklında evren ile ilgili birçok soru var. Bunların başında, ''evren sonsuz mudur?'' ya da ''evrenin bir sınırı var mıdır?'' gibi sorular gelir.

Evren Nedir?

Evren, tüm madde, enerji, uzay ve zamanı içeren her şeyi kapsayan bir bütün. Yıldızlar, gezegenler, gökadalar, toz ve gaz bulutları, karanlık madde, ışık ve radyasyon gibi her şeyi içeren bir kozmik alan olarak düşünebiliriz. Evren, büyük patlama (ing: big bang) sonucu oluşmuştur. Bu patlama 13,8 milyar yıl önce tekillik noktası denilen bir noktadan itibaren genişlediği varsayılan kozmolojik modeldir.

evren parçası
evren parçası
Pexels

Evrenin Şekli Var mı? Varsa Nasıl Bir Şekle Sahip?

Genel Görelelik Teorisi içinde Evren'nin eğriliği için üç ana unsur vardır

Tüm Reklamları Kapat

  1. Evren bir küre gibidir ve pozitif eğriliğe sahiptir.
  2. Evren bir at eyeri gibidir ve negatif eğriliğe sahiptir.
  3. Evren bir kağıt gibi düzdür.

Peki bu gerçekten hangi şekil? NASA'nın Nobel ödüllü kozmoloğu John Mather, ''Evren bir kağıt parçası gibi düzdür ve sonsuzdur.'' şeklinde belirtmiştir.

üç olasılık üzerine evrenin şekil mekanizması
üç olasılık üzerine evrenin şekil mekanizması
Phys.org

Evren Sonsuz mu?

Evrenin sınırı ve sonsuzluğu insanlığın her zaman merak konusu olmuştur.

Evrenin sonsuz olarak düşünülmesinin başlıca sebebi, sürekli genişleyen bir kavram olması. Hubble Sabiti gibi ölçümler bize evrenin genişlediğini gözler önüne seriyor. Bir diğer mesele evrenin sınırlı olması; düzlemsel bir yapıya sahip ise, evrenin sınırlı olduğu düşünülebilir.

Örneğin fizikçi Roger Penrose'un Uyumlu Döngüsel Kozmoloji modeline göre evren genişledikçe boşalacaktır. Sonuçta bomboş kalacak ve boşluktan yeni evrenler doğacaktır fakat oluşan boşluğu yok etmeyecektir. ''Yaşadığımız evren sonsuz değil zaten ama yaşadığımız evrenin sonlu olması evrenin sonsuz olmasını engellemez.'' diyerek kendini ifade etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenimiz, sonsuza dek genişleyip sonsuz farklı noktada ışıktan hızlı şişmeye ve şişmenin duracağı sonsuz sayıda noktada da aynı bizimki gibi sonsuz sayıda evren oluşmaya devam edecektir. Buna Andrei Linde’nin kaotik enflasyon teorisi denir. Öyleyse yaşadığımız evren sonludur; çünkü 46 milyar ışık yılı uzakta uzayın şişmesi ışık hızını aşar. Buna karşın evrenin sınırında bir duvar yoktur.

Yaşadığımız evren belki de sonsuz büyüklükte olan mega evrenin (sonsuz şişme veya ana köpük evren) yüzeyindeki bir şekildir. Mega evren sonsuzdur. Kaotik enflasyona göre uzayda sonsuz sayıda mega evren köpüğü olacaktır.

Bilinen evren tek bir fotoğrafa sığarsa nasıl görünürdü?
Bilinen evren tek bir fotoğrafa sığarsa nasıl görünürdü?
bilimpro.com

Sonsuzluk Olanakları Üzerine

O zaman sonuç olarak evrenin sınırsız ama sonlu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Birçok evren kendi içine çökerek yok olacaktır. Ardından yeni evrenler oluşacaktır.

Burada ki en önemli nokta sonsuz ve sınırsız kavramlarını ayırt edebilmektir. Sonsuz, başlangıcı ve sonu olmayan (veya tam tersi). Sınırsız ise bir sınıra ayrılmamış, ne alt sınırı ne de üst sınırı olan kümelere denir.

Kaynaklar

  1. BilimAvcısı. Evren Sonsuz Mu?. (31 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: BilimAvcisi | Arşiv Bağlantısı
  2. Kozan Demircan. Evren Neden Hem Sonlu Hem Sonsuzdur? » Kozan Demircan. (15 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
  3. ne oldu. Evren Nasıl Oluştu? Evren Nedir? Evren Hakkında Bilgiler. Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: NeOldu | Arşiv Bağlantısı
  4. Bilimpro. Bilimpro - Bilinen Evren Tek Bir Fotoğrafa Sığarsa... (5 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: Bilimpro | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close