Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sevda Bora Çınar
Üye
1

"Beyin nasıl zihin üretir?" sorusu doğru bir soru mu?

216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
akademisyen, kimyager

Yıllarca bilincin beynin neresinde olduğu sorusuna cevap arandı fakat bulunamadı. Beyninin bir kısmı doğuştan olmayan hastalar kazadan sonra beyinlerinin büyük bir kısmını kaybeden hastalar yaşamaya devam ediyorlar ve bilinçleri de açık öyleyse nerede bu bilinç? iç sesin mesela beynin ön lobunda alnımızın hemen arkasında olduğu biliniyor, tahminlerimizin mesela beynin arka tarafında görme kısmına çok yakın bir yerde olduğu biliniyor hislerimizin de keza aynı şekilde. Zeka dediğimiz şeyin beynin üst kabuğunun tamamında dağıldığı biliniyor, duyguların limbik sistem içinde olduğu biliniyor hipotalamus hippokampus, amigdala gibi beyin parçaları zaten hafıza-anksiyete-endişe v.s.. pek çok şeyden sorumlu. Öyleyse bilinç beynin bir kısmında değil ancak beynin tamamıının bir araya gelmesiyle oluşuyor diyebiliriz.

Şimdi sorunuza gelelim: Beyin nasıl bilinç üretiyor ? Öncelikle bilinç gerçekten beyinde mi üretiliyor yoksa bilinç, biocentrik universe teorisine göre paralel evrenden beyini uzaktan kumanda gibi mi kullanıyor bunu dahi bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey yapay zekadaki gibi nöronların belli bir harita ile birbirine bağlanmaları halinde bilgiyi işleme özelliği kazanabildiği. Yani bilinç eğer beynin içinde üretiliyorsa olan tek şey elektrik akımının belli bir harita üzerinde gitmesi bu elektrik akımı gözden, dilden, deriden, kulaktan v.s.. gelen veriler oluyor bu veriler beyine girerken belli süzgeçlerden geçiyor tıpkı yapay zekada herşeyi normalize etmemiz gibi sonra da öğrenme ve geri-öğrenme süreçlerine giriyor, elde edilen bilgiler hafızaya kaydediliyor bir yandan da yeni nöral ağlar oluşturuluyor ve bilinç oluşuyor, dediğimi daha iyi anlayabilmek için makine öğrenimi konularına da bakmanız gerekecek. [1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Crick, F., & Say, S.. (2005). Şaşırtan Varsayim: Insan Varliğinin Temel Sorularina Yanit Arayicsi.. ISBN: 9754030693, 97897540. Yayınevi: TUBITAK.
  2. www.discovermagazine.com. The Biocentric Universe Theory: Life Creates Time, Space, And The Cosmos Itself. Alındığı Yer: www.discovermagazine.com | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Scientific Study Of Algorithms And Statistical Models That Computer Systems Use To Perform Tasks Without Explicit Instructions. (25 Mayıs 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close