Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Avcı
Onur Avcı
20K UP
Üye
3

"Amerikan Hintlisi" tanımlaması doğru bir tanımlama mı, yoksa "Kıızılderili" terimi daha mı doğru olur?

944 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

ABD'de gözlemlediğim kadarıyla bu kişiler kendilerine ne dendiğini çok fazla umursamıyorlar, çünkü fark ettiğim kadarıyla onlar için daha temel ve daha büyük problemler var (geçmişlerinin tanınması, inançlarının korunması, kendilerine ayrılan topraklarda bulunan sağlık sorunları vb. gibi). Bu gibi konularda ben şahsen azınlığın taleplerine kulak vermekten yanayım (kadınların birçoğunun kendilerine "kadın" denmesini seçmesi gibi). Ama onlar çok fazla umursamadıkları için, Amerikan Yerlisi en doğru tanım gibime geliyor; çünkü olan o. "Indian" tabiri, Kolomb'un hatasından kaynaklanıyor, geçerli bir anlamı yok. Kızılderili ("Redskin") ise pejoratif bir anlam sahip, o nedenle artık terk ediliyor. İnsanları deri rengine göre tanımlamak çok anlamsız bir olay, hiçbir anlama gelmiyor çünkü. Onun yerine doğdukları yerden bahsetmek bir nebze olsun daha mantıklı gibi (ona da çok fazla anlam yüklememek kaydıyla).

184 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kaan Ok
Öğrenci

''Amerikan Hintlisi, Hintli'' gibi tanımlamalar pek doğru değil çünkü bu insanlar Hindistan değil Sibirya kökenlidir. Kızılderili kelimesinin kökeni ise ''red skin(piel roja)'' adlandırmasıdır ve bizzat Kolomb tarafından ortaya atılmıştır. İngilizce'de N-word gibi bir argo sayılsa da Türkçe'de herhangi bir olumsuz ırkçı anlamla bağdaşmamıştır ve rahatlıkla kullanılabilir. Fakat bu konularda yüksek hassasiyeti olan insanla ''Yerli Amerikalı'' tabirini kullanabililer.

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedia Kaynağı. (31 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Antropoloji okuyor ve hemşire yardımcısı.

Öncelikle ilgi ve alakanız için teşekkürler.

Yazı orijinal sitesinde depresyonun beyin üzerindeki hacmini dahil bilgi içeren bir durumdaydı. Ben de depresyonun halk arasındaki sıklığına dahil istatistikler ve konu ile alakalı özet bilgiler ekleyerek geliştirdim. Tablo çevirisini ise ''ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'' resmi web sitesinden orijinal haline oldukça sadık kalacak şekilde yapmaya çalıştım. Bazı kaynaklarda ve sözcüklerde ''indian'' çevirisinde dahi kızılderili karşılığı verilmektedir lakin bu büyük bir yanlış anlaşılmaya yol açabileceğini düşündüğümden konu geneline bakarak; ''Injun'' olarak geçen yerlere kızılderili demeyi daha doğru bulmaktayım. Ayrıca eskimo-inuit halkları harici amerikan yerlilerini sınıflandırmak için kullanılan kızılderilili tabiri yerine hem eskimo hem de kızılderiler için kullanılan ''american indian'' tabirini ve çalışmadaki prevelans hızı konusunda detaya ulaşamadığımdan (kast edilenin hangi grup olduğuna tam vakıf olamadığımdan) Amerikan hintlisi diyerek her iki grubu (kızılderiler ve inuit, yupik halkları) da kapsam dahiline almayı daha doğru buldum. Yanına Alaska Yerlileri ekleyerek de bunu pekiştirdim.

Saygılar, bilimle kalın.

Tüm Reklamları Kapat

180 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close