Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Psikoloji biliminin gelişmesine, saat ve otomatların nasıl bir katkısı olmuştur?

Mekanik ruh kavramı, saat ve otomatların psikolojiyle ilişkisi
2,132 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Mekanik ruh nedir? Psikolojiyi nasıl etkilemiştir?

16.yüzyılda evrenin organik olduğuna inanılıyordu. Bu görüş 17. Yüzyılda makinelerin hayatımıza girişi ile değişti.17. yüzyılda mekanik hayatın birçok yanında yer almaktaydı ve günlük hayatta yansımalarını görmek mümkündü. Avrupa’daki krallardan aristokrasideki eğlencelere kadar görülmekteydi. Yerde uzanan borular hem müzik yapılmasında hem de bu borulardan akan su ile heykeli hareket ettiren bir mekanizma haline geliyordu.

17. Zamanın ruhunda bulunan Zeitgeist bu dönemin bilim felsefe ve metafiziğini ayırılamadığı bir dönemdi. Bilim ve felsefe iç içe olduğu bu dönemde, evren büyük bir makine olarak görülmekteydi. Buna ‘mekanik ruh’ adı verilmekteydi. Bu düşünce Galileo Newton’un çalışmaları sonucunda fizik bilimin oluşturulmuştu. Doğada hareket eden, boşlukta duran zerreciklerin çarpışmasıyla meydana gelen atomlardan oluşurdu. Her atomun hareketi diğerine çarpmasında dolayı onun sebebiydi. Buna örnek olarak bilardo toplarının birbirine çarpması sonucunda birbirini etkilemesini örneği verilebilmektedir

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden sistem doğa yasalarına uygun önceden tahmin edilebilir nitelikte olduğu düşülmekteydi. Ayrıca dinsel anlayışla beraber bu görüş kendini desteleyen bir hal alıyordu. Fiziksel evrenin mükemmellik ile Tanrı tarafından yapılmış bir makinedir düşüncesi hâkimdi. Bilim geliştikçe teknoloji gelişmeye başlamıştı.

Ve bu dönemin iki önemli metodu öne çıkmaya başladı. Bu öne çıkan metotlar, deney ve gözlemdi. Sonrasında ölçme metodu de öne çıkmaya başladı. Teknoloji ilerledikçe gelişen deney gözlem ve ölçme değerlendirme, evrenin tüm yönlerinin ölçülebilir olabileceği fikrine sebep olmuştur. Termometre, pusula gibi aletler de bu dönemde kullanılmıştır.

Tarihte nadiren olan bulunduğu çağın zihinsel özelliklerini anlatan mekanik ruh için mükemmel benzetme saat olmuştu. Artık dönemin harmonisi, bu şekilde açıklanıyordu. Dönemin felsefecisi Wolff ‘Evren bir saatin tıkır tıkır çalışmasından daha farklı davranmaz’ saat ve evren ilişkisini açıklamıştı. Bu görüş insanın acaba makineler gibi anlaşılabilir midir sorusuna neden oldu.

Evrenin saate benzer bir makine olduğu görüşü; Determinizm ve İndirgemecilik kavramlarının oluşumuna neden oldu.Determinizm: Her hareket geçmiş olaylar tarafından belirlenmektedir inancı gerekircilikti. (determinizm) Saat parçalarına ayrılabilir ve o şekilde incelenebilirdi bu ise indirgemeci bir yaklaşım sergiliyordu. Bu durum birçok yeni gelişen analiz metoduna aktarılmaya çalışılmıştır. Buna örnek olarak Psikoloji verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mekanik bir dönemde canlılar da mekanik olarak tanımlanmaya başlandı. Bu tanımlardan biri olan otomanlar; olağanüstü hareketleri büyük bir ustalık düzen ve açıklık içinde yapan mekanik insan ve hayvanlara verilen isimdi. Otomatalar; Şehrin meydanında düzen içinde yürüyen ve neşeyle oynayan koşan devasa çanlara vuran mekanik figürler olarak örneklendirilebilmektedir. Bu yeni tanımlamalar sayesinde bilim adamları ve filozoflar yapay varlıkları anlamaya yardımcı olabileceği düşünülmüştür. İnsan otomataları evrenden farklı değildi. Küçük dişliler ve çarklardan oluşan belki de Tanrının yaptığı en iyi saatti. Mekanik olan insan görüşü birçok bilim dalını etkiledi. Bununla birlikte edebiyata da yansıdı. Edebiyat’a örnek olarak; Frank Baum’un Oz büyücüsü kitabı robot adamlarla doludur.

Charles Babbage saat ve otomatlara ilgi duyuyordu. Hesap makinesini icat etmede bundan etkilenmiştir. Babbage’in bu eseri dönemin ruhunu yansıtır bir icat olmuştu. Babbage’in hesap makinesi insanın zihinsel faaliyetlerini taklit etmek için geliştirilmişti. Bu sayede tarihte insanın yapabildiği bir aktivite bir makine halini almıştır. Hesap makinesine girilen bir bilgi önceden verilen bilginin sonucu da tahmin edilebilir düşüncesini desteklemiştir. Bu desteklenme ve insan mekanikleştirilmesi sayesinde merak noktası haline gelmiştir. Bu da Psikoloji biliminin temellerinin atılmasına yol açmıştır.

tavsiye ederim:

http://acikerisimarsiv.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/10009/218668.pdf?sequence=1&isAllowed=y

739 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Adım Adım Psikoloji Bilimi. (11 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close