Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Enver Mert
Üye
1

Psikiyatrik hastalıklar tedavi edilebilir mi?

Psikiyatrik hastalıklar(depresif bozukluk,bipolar,borderline vs.) kalıcı bir şekilde tedavi edilebilir mi?
400 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Kişilik bozuklukları psikiyatride tedavisi en zor bozukluklardan biridir. Hasta kendi davranışını uyumsuz olarak görmeyecek, bunun yerine egosintonik hissedecektir. Buna inanan hasta tedaviyi kabul etmekte zorlanacaktır. Daha da kötüsü, hasta tedaviyi kabul etse bile, şu anda herhangi bir kişilik bozukluğunu tedavi etmek için onaylanmış bir ilaç bulunmadığından, modern tıp hala mevcut tedavi yöntemlerinden yoksundur.Bir klinisyenin uygulayacağı en iyi strateji, hastanın zorluklar karşısında yeni davranışlar geliştirmesine yardımcı olmaktır. Her bozukluk için klinisyen farklı taktikleri vurgulamalıdır. A kümesi bozuklukları için, şüpheci ve güvensiz olma eğiliminde olduklarından grup terapisi en akıllıca yöntem olmayabilir; bunun yerine, şizoid ve şizotipal tipler için ikinci nesil antipsikotiklerle potansiyel güçlendirme ile birlikte bireysel sosyal beceri eğitimi en faydalı olabilir.[1]

Depresyon ve Bipolar vakalarının çoğu tedavi edilebilir.[2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. A. Fariba, et al. (2023). Personality Disorder. StatPearls [Internet]. | Arşiv Bağlantısı
  2. WHO. Depressive Disorder (Depression). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2024. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Jain, et al. (2023). Bipolar Disorder. StatPearls [Internet]. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Duru K.
Duru K.
71K UP
Öğrenci

Psikiyatrik hastalıklar; kişinin yaşadığı olaylar, çevresel koşullar ve genetik yatkınlığın etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Psikiyatrik rahatsızlıklar organik kökenli ve ruhsal kökenli olabilmektedir. Organik kökenli hastalıklar, bedensel bir bozukluk, hormonal dengesizlik gibi nedenlerle ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Ruhsal kökenli hastalıklar ise, altta yatan organik/bedensel/hormonal bir rahatsızlık olmadan, bireyin duygu, düşünce ve davranış alanlarında işlevsizlikle seyreden hastalıklardır.

Psikiyatrik tedavide önemli olan kişiye uygun bir tedavi stratejisi belirlemektir. Bu şekilde bireylerin hayat kaliteleri artar, ailevi, mesleki ve toplumsal işlevsellikleri düzelir. Kalıcı tedavisi olmayan bazı psikiyatrik hastalıklar vardır, ancak uygun yöntemlerle bu hastalıkların semptomları en aza indirilerek bireylerin toplumla uyumu sağlanabilir, hayat kaliteleri artırılabilir, kişilerarası iletişim sorunları çözülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Uzm. Dr. Çağatay Uğur. Psikiyatrik Tedavi Yöntemleri Ve Süresi. (5 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 16 Ekim 2022. Alındığı Yer: Erdem Psikatri | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close