Psikiyatrik hastalıklar; kişinin yaşadığı olaylar, çevresel koşullar ve genetik yatkınlığın etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Psikiyatrik rahatsızlıklar organik kökenli ve ruhsal kökenli olabilmektedir. Organik kökenli hastalıklar, bedensel bir bozukluk, hormonal dengesizlik gibi nedenlerle ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Ruhsal kökenli hastalıklar ise, altta yatan organik/bedensel/hormonal bir rahatsızlık olmadan, bireyin duygu, düşünce ve davranış alanlarında işlevsizlikle seyreden hastalıklardır.
Psikiyatrik tedavide önemli olan kişiye uygun bir tedavi stratejisi belirlemektir. Bu şekilde bireylerin hayat kaliteleri artar, ailevi, mesleki ve toplumsal işlevsellikleri düzelir. Kalıcı tedavisi olmayan bazı psikiyatrik hastalıklar vardır, ancak uygun yöntemlerle bu hastalıkların semptomları en aza indirilerek bireylerin toplumla uyumu sağlanabilir, hayat kaliteleri artırılabilir, kişilerarası iletişim sorunları çözülebilir.
Kaynaklar
- Uzm. Dr. Çağatay Uğur. Psikiyatrik Tedavi Yöntemleri Ve Süresi. (5 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 16 Ekim 2022. Alındığı Yer: Erdem Psikatri | Arşiv Bağlantısı