Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının: Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
6
Anonim
Anonim Üye 16 Kasım 3 Cevap
1

Proton ve elektron gibi parçacıklar bildiğimiz ve henüz keşfedemediğimiz fizik kanunlarına nasıl gönülden bağlılar ve hiç değiştirmeden uyguluyorlar?

Fark ettim ki, hiç bir şeyi bilmiyoruz. Sadece inanıyoruz. İnanmasak da ya tutarsa deyip inandığımız söylediğimiz hale getirme ümidiyle yaşıyoruz.
656 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 16 Kasım

Proton ve elektron gibi temel parçacıklar doğanın temel yasalarına uyarak hareket ederler; bu onların bilinçli bir bağlılık göstermesinden ziyade, evrenin yapısının bir sonucudur. Bilimsel bilgi, gözlem ve deneylerle desteklenen, doğruluğu kanıtlanabilir gerçeklere dayanır. İnanç ise kişisel ve öznel bir kavramdır. Bilimsel yöntem, inançtan ziyade kanıta dayalıdır ve bu nedenle "inanmak" olarak nitelendirilemez.

Standart Model, Elektromanyetik Etkileşim, Güçlü Nükleer Kuvvet, Zayıf Nükleer Kuvvet, Korunum Yasaları, Pauli Dışlama Prensibi...

Bilim ilerledikçe, bu yasalar daha da rafine edilebilir ya da yeni yasalar ortaya çıkabilir, ancak parçacıkların temel davranışlarını yöneten prensipler değişmeden kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Energy. Doe Explains...the Standard Model Of Particle Physics. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: Energy | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Editör 16 Kasım

Bu, çok sık düşülen bir hata. Fizik kanunları dediğimizde devletin uyguladığı kanunlar veya sizin uymanız beklenen trafik kurallarından bahsetmiyoruz. Dolayısı ile "gönülden bağlı olmak" veya "fizik kurallarına biat etmek" veya "fizik kurallarını uygulamak" diye bir şey yok aslında. Örneğin eylemsizlik yasasını da anlatırken "Duran durmak ister, hareket eden hareketine devam etmek ister." şeklinde bir basitleştirme yapılır. Aslında bu gibi cümleler de hatalı. Çünkü ortada bir "istek" veya "bilinç" görmüyoruz. Bunlar, dilin sınırından dolayı öyle anlatmayı seçtiğimiz olaylar sadece.

Bizim en temel doğa yasalarını tanımlarken yapmaya çalıştığımız şey evrenin dokusunun neden olduğu temel zorunluluğu/yapıyı bulmaya çalışmak aslında. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. "Şeyleri" bir nehir, evrenin dokusunu da onun yatağı olarak görürseniz nehrin yatağının nehri belirli bir alanda hareket etmek zorunda bıraktığını görürsünüz. Nehir "Ben buna uymak istiyorum/istemiyorum." demez, nehir yatağı "Ben seni buna zorlayacağım." demez, tamamen doğal etkileşimlerin sonucu olarak oluşan bir zorunluluktur bu.

Tabii ki biz evrenin oluşmasından çok sonra, bu yasaları gözlemlediğimiz kadarı ile tanımlamaya çalıştığımız için çoğu zaman "temel zorunlulukları" değil, "onların başka şeylerle olan etkileşimlerinden doğan diğer olayları" görüyoruz ve bunlar beklediğimiz "zorunluluk" seviyesinde çıkmıyor veya bu karmaşık etkileşimleri tamamen anlamadığımız için bazı ayrıntıları kaçırıyoruz. Bu yüzden "bazı yasaları henüz bilmesek de parçacıkların ona uymayı seçtiği" izlenimi oluşuyor. Ancak doğa yasaları hakkında hiçbir şey bilmediğimiz iddiası da hatalı. Görmüş ve kullanmış olduğunuz her şey şu anda bildiklerimize dayanarak yapıldı ve gayet iyi çalışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 16 Kasım

Hayrettin Bey selamlar. Sorunuzun maksadı net bir şekilde anlaşılıyor. Biz fani insanlar, yüce yaratıcının ortaya koyduğu dengenin üzerine inşaa edilmiş evren hakkında bir şeyler atıp tutuyoruz ve evrenin/doğanın işleyişini nafile bir çaba ile anlamaya çalışıyoruz.

Sena Hanım iyi niyeti ile cevap vermeye çalışmış. Benim bunları tekrar etmeme gerek yok. Hatta sizin açınızdan bir anlam ifade edecek mi? Bilmiyorum.

Konuya daha somut bir şekilde yaklaşalım: Bu soruyu sorabilmek için muhtemelen masa üstü bilgisayar, laptop veya akıllı telefon kullandınız. Bu aletlerin işlemcilerinin nasıl çalıştığı hakkında bir fikriniz var mı? Sinyalin, kablo ile veya akıllı telefon kullandıysanız dalgalar ile iletişiminin nasıl sağlandığı hakkında bir fikriniz var mı? Gönderdiğiniz verinin fiber kablolar ile veri merkezlerine nasıl iletildiği hakkında bir fikriniz var mı?

Tüm Reklamları Kapat

Bakın konuya çok basit bir şekilde girdim ve fikriniz yoksa da anlayabilmeniz için kaynak kısmına bunları ekliyorum. Biraz merak eder de okursanız, şu sorunuzun bizim ekranlarımıza düşebilmesi için; elektron, atom, spektrum, dalgalar, atom altı parçacıkların işleyişi hakkında tahminlerden (sizin ifadenizle "tutarsa") öteye geçtiğimizi anlarsınız.[1][2][3]

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Anna-Sofia Lesiv. The Evolution Of Computer Chips | Contrary. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: contrary | Arşiv Bağlantısı
  2. Malcom Johnson. Optical Fibres. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: itu | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Haliki. Radyo Dalgaları Nedir? Radyo Nasıl Çalışır? - Evrim Ağacı. (1 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close