Merhabalar
Bu soruyu sorduğunuz için teşekkürler çünkü genelde ben de dahil çok dikkat etmediğimiz, gözden kaçırdığımız bir olay.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder. İşin gerçeği şu ki 21. yy da kullandığımız her cihazın içinde iri ya da ufak bir transformatör (veya varsa aynı görevi gören bir ekipman) bulunur. Çünkü prizden gelen elektrik akımı süreklidir ve siz şartelleri indirmediğiniz sürece kesilmez. Bu gelen akımı ve dolayısıyla cihaza gereken gücün bir noktada azalması gerekir. Bunu azaltabilmek için transformatör sürekli olarak çalışma halindedir ve o da elektrik harcayacaktır.
Tabi, bu kullanım miktarı faturalarımızın geneline kıyasla çok ciddi yansımaz. Ancak hane sayısını arttırdığınızda her sene boşa giden elektrik kullanım ücretinin milyonlara vurduğunu görürsünüz. Örneğin evinizde 4 kişi yaşıyor ve bu 4 kişiden üçünün her akşam telefonları sabaha şarj olmuş olmak için geceleri şarj aletiyle prizde bekliyor. Kullandığınız akıllı telefonlar bataryaları tam dolduğunda gelen elektrik akımını keserler bunu yapabilmek için o enerjiyi kesici ekipmanlar çalışmaya devam eder. Diyelim ki bu sürede cihaz tarafından (cihazınız şarj aletleriniz olsun) saat başına 3 W luk güç tüketilmiş olsun. Üç kişi için bu saat başına 27 W ' tur. Mesela sabah telefonunuzu çıkardınız ancak cihazınız hala prizde diyelim. 18 saat prizde kalan cihazlar 27 x 18 = 486 Wh ' lik enerji tüketir. Günlük 486 Wh’lik enerji aylık; 30×486= 14.5 kWh, yıllık ; 14.5×12=174 kWh’lik enerji tüketimi demektir. Bu tüketim bedelini faturalara vurup, sadece 100.000 hane için hesapladığınızda bile ulaşacağınız sonuç on milyonları (Çok kabaca bir hesapla tamamen uyduruyorum ama kWh başına %45 lik bedel için 78.300.000 TL olarak hesapladım) geçecektir.
Sonuç olarak, her cihaz günümüz ekipmanları ve tasarımı gereği elektrik tüketimi gerçekleştirir. Benim de diğer birçok insan gibi tavsiyem gerekli olmadığı müddetçe prizlerde takılı cihaz bırakmamaya dikkat edin.
Kaynaklar
- Tayfun Yağız Semiz. Transformatör. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Elektrikçi. Elektrik Harcama Ve Fatura. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı