Bu cevap Soci Science grup üyesi olan Burak Albayrak tarafından cevaplandırılarak yönetim ekibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Plasebo etkisinin mekanizmasına ilişkin öne sürülen iki teori vardır. Bunlardan biri, plasebo etkisinin koşullandırılmış bir tepki olduğunu söyleyen Koşullanma Teorisi; diğeri ise hastanın beklentisini plasebo etkisinin birincil nedeni olarak gören Beklenti Teorisidir.
Normalde bir plaseboya verilen biyolojik yanıt, koşullu bir yanıta çok benzer. Pavlov'un köpeklerde tükürük salgılanması için gösterdiği gibi, birçok biyolojik yanıt görsel, işitsel vb. uyaranlarla (koşullu uyaran) ilişkilendirilebilir. İlaç ve uyaranların eş zamanlı olarak verildiği koşullandırma döneminin ardından, koşullandırma uyaranı ilaçla aynı biyolojik etkiyi tetikleyebilmektedir. Yani klasik koşullanma teorisine göre, plasebo koşullanmış bir uyarıcıdır ve plasebo etkileri koşullanmış yanıtlardır.
Beklenti teorisi ise plasebo etkisini yanıt beklentisiyle açıklar ve ilginç bir şekilde, koşullanma teorisinin oluşturulmasına temel hazırlayan çalışmalarla aynı yıl yayınlanmıştır. Bu teori, etkilerin müdahaleye ilişkin beklentilerden kaynaklandığını varsayar ve klasik koşullanmanın, beklentinin edinilmesi ve değiştirilmesinde de rol oynadığını söyler. Yani kabaca, plasebo etkisinin tek bir mekanizmasının olduğunu söyler: beklenti (klasik koşullanma sadece beklentiyi edinmek veya değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir).
Koşullanma teorisinin problemlerinden biri, ilaca hiç maruz kalmamış hastalardaki plasebo etkilerini açıklayamamasıdır. Bu noktada Beklenti Teorisi devreye girer. Tedaviye daha önce maruz kalınmadığı durumlarda, beklenti ve iyileşme umudunun plasebo etkisinin tetikleyicisi olması muhtemeldir. Koşullanma ve beklenti muhtemelen birlikte hareket etmektedir çünkü hayvan koşullanması çalışmaları, pavlovian koşullanmasında öğrenilen şeyin aslında beklenti olduğunu göstermektedir. İnsanlarda ise çeşitli faktörler göz önünde bulundurulabilir (stres ve kaygının azalması, endorfin veya dopamin salınımı ve terapistle/doktorla olan ilişkinin kalitesi gibi). Plasebo etkisi, bilişsel ve duygusal bilgilerin yanı sıra bireysel inançlarla da bağlantılı olduğu için nicelleştirilmesi zordur.
Özetle, koşullanmanın beklentiye yol açtığı varsayılabilir ancak bu süreç otomatik değildir ve hastanın elindeki bilgilere ve hastalığına, ilaca ve doktora/terapiste ilişkin algısına bağlıdır. Bir yanıt beklentisinin beklenen yanıtı nasıl ürettiği ise henüz daha tam olarak anlaşılmış değildir.
Kaynaklar
- I. Kirsch. (2018). Response Expectancy And The Placebo Effect. International Review of Neurobiology, sf: 81-93. doi: 10.1016/bs.irn.2018.01.003. | Arşiv Bağlantısı
- F. Haour. (2005). Mechanisms Of The Placebo Effect And Of Conditioning. Neuroimmunomodulation, sf: 195-200. doi: 10.1159/000085651. | Arşiv Bağlantısı
- I. Rehman, et al. (2023). Classical Conditioning. Yayınevi: StatPearls Publishing.