Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Sav
Üye
4

Pi sayısının en doğru yazılışı nedir, ve pi sayısı kesirli şekilde en doğru nasıl yazılabilir?

391 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erdinç Ekin
Öğrenciyim

Pi sayısını tek kesirli bir şekilde en yakın ifade eden işlemlerden bir tanesi 1910 yılında Hintli Matematikçi Srinivasa Ramanujan tarafından ortaya atılan ve içinde pi sayısı içeren bir yakınsamadan türetilebilir[1]. Gerekli işlemler yapıldığında pi sayısının kesirli ifadesi; π≈9801/2206√2 şeklinde yazılabilir. Daha yakın ifadeler için ise 1989 yılında süper bilgisayarlar yardımı ile Chudnovsky kardeşlerin bulduğu yakınsama kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. planetmath. Ramanujan’s Formula For Pi. Alındığı Tarih: 24 Ocak 2024. Alındığı Yer: planetmath | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Elif Verda Erkan
Matematik Eğitiminde doktora adayı ve araştırma görevlisiyim

Bu soruya aranılan cevap verilmiş, ancak belki başka bir açıdan bakmak isteyen olursa diye kavramsal açıdan inceleyebiliriz. Aşağıda yer alan ifadeler doğru olmayabilir, bununla ilgili yanılgı içeren ifadeler de her zaman mümkündür. Her şey tartışmaya açıktır.

Öncelikle pi sayısının neyi ifade ettiğine bakmamız gerekiyor. Pi sayısı dediğimizde çemberin çevresinin çapına bölümünden bahsederiz. Çevre olarak adlandırdığımız şey bir yayı ifade ederken çap bir doğru parçasıdır. Dolayısıyla bir yayı bir doğru parçasına bölmek her zaman bize sınırlı bir sonsuzluk sunar. Ancak bu oranı kesirle ifade etmek düşündüğümüz kadar kolay değildir. Kendimizce belirlediğimiz bir sınır ya da hata payı ile bunu rasyonel olarak belirli bir seviyede gerçekleştirebiliriz. Ancak kesirle ifade etmek demek, kendimizce belirlediğimiz bir bütünün, belirlediğimiz bir parçaya bölünmesidir. Eğer çemberin çevresini bir bütün olarak alırsak, bunu çapa böldüğümüzde elimizdeki parçalar hiçbir zaman eşit büyüklükte olmayacaktır çünkü sonsuz bir bölme işlemine maruz kalınacaktır. Burada devreye çemberin sonsuz kenarlı bir çokgen mi yoksa kendi başına bir şekil mi olduğu sorusu gelir. Sonsuz kenarlı bir çokgen ise limit ile kendimiz bir sınır belirleyerek kesirle ifade edebiliriz. Ancak kendi başına bir şekil ise, bu şeklin de çokgenler gibi kuralları olmalı, kümelerde ve faktöriyellerde olduğu gibi kimi kurallar uzmanlar tarafından belirlenmelidir. Her halükarda, sanırım kesir ile belirleyemiyoruz. Bu kısımdan ben de emin değilim.

Gelelim en doğru ifade şekline... Ondalık bir gösterim şeklidir, oran olarak ifade etmenin günlük hayata pek bir kolaylık sağlamamasından doğmuştur. Market raflarında 999/10 görmektense 99,9 görmek daha bütünsel bir açı sunar. Dolayısıyla pi sayısını aslında oran olarak ifade etmek ilk ifade etme biçimi olup bu sayının kendisi de zaten orandır. Ancak bu oranın ifadesi maalesef hiçbir zaman ulaşabileceğimiz bir doğrulukta değil. Kendimizce belirlediğimiz hata payı ile en doğru şekilde ifade edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close