Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 3 Şubat 2024 3 Cevap
6

Pi sayısı nasıl sonsuz olabiliyor, sonsuz değilse son basamağı kaç, Pi sayısı kaç harfli?

Pi sayısı ile ilgili pek çok şey açıklanmış olsa da zaten dünya içinde olan bir şeyin olabileceğine inanmıyorum Zaten uzayda sonsuz olmuyor sadece biz sonunu keşfedemiyoruz. Sadece çok hızlı genişliyor, büyüyor. O yüzden sonunu bulmak imkansız ama sonsuz değil. Yani ben inanmıyorum. Pi sayısı ile ilgili pek çok tahminde bulunuluyor ama koca bir yal
700 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever 3 Şubat 2024

Matematikte bölüm sonucunun sonsuz olduğu devirli sayılar var, mesela 10/3, sonucu 3,3333333333333333333....... Şeklinde gider (normalde devirli sayıların devreden kısmının üstüne çizgi konur devirli olduğunu belirtmek için fakat ben o çizgiyi koyamıyorum) . Pi sayısı ise dairenin çevresinin çapına bölümü sonucunda bulunan sayı (matematik öğretmenimize sormuştum, buna cevabı dairenin çevresinin çapına bölümünün sonucu olduğunu söylemişti fakat bunu belirli sayılarla kusursuz şekilde bulmak imkansız sanırsam, misal 22/7 tam olarak π yi vermiyor, bu yüzden de sabit bir bölüm değil de bir formülle gösteriyoruz, dairenin çevresi/çap)

Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
130K UP
Öğrenciyim 3 Şubat 2024

Pi sayısı matematikte irrasyonel olan ve sonlu bir sayı olarak belirtilmeyen sayılardan sadece bir tanesidir. Pi sayısının sonsuzluğunu anlamak için Madhava–Leibniz serisine bakabiliriz[1]. π=4arctan(1) ifadesi kullanılarak türetilen yakınsamada π/4≈Σk=0((-1)k/(2k+1)) toplam dizisi şeklinde ifade edilebilen pi sayısının sonsuzluğu da bu dizinin incelenmesi ile anlaşılabilir. Üst sınır=∞ ve alt sınır=0 olduğundan ve dizi bir sabit dizi olmadığından k=0 dan k=∞ terimine kadar olan sayıların toplamının sonsuz adet farklı terimin işlemini belirtmesi ile irrasyonel olduğunu görebiliriz. Bu durum pi sayısının transandantal bir sayı olması ve polinomal bir ifade ile belirtilememesinin sonucudur ve pi sayısının sonsuzluğunu da açıklar.

Kaynaklar

  1. Madeleine Jansson. Approximation Of Π. (13 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 3 Şubat 2024. Alındığı Yer: Lund University | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Kaya
Ali Kaya
364K UP
Olimpiyatlara hazırlanan 9. Sınıf bir öğrenci 17 Nisan

sayısı irrasyonel yani asla tekrar etmeyen ve sonsuza kadar uzanan sonu olmayan bir sayıdır. Bunun nedeni sayısı ve tam sayılar olmak ve koşulu ile şeklinde yazılamaz. Bunun kısa bir ispatı olarak fonksiyonu kullanılabilir. fonksiyonu içine yazılan her rasyonel sayı için irrasyonel sayı vermek zorundadır. Ama bir rasyonel sayı olan 1 e eşittir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close