Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elif Naz Çelik
Üye 11 Kasım 1 Cevap
3

Paranoid Kişilik Bozukluğunun doktora vb. gitmeden tedavi edilmesinin bir yolu var mı, bu yol nedir?

347 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 12 Kasım

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Paranoid kişilik bozukluğu, kişinin başkalarına ve çevresine karşı güvensizlik duyması ve şüpheyle yaklaşması durumuyla bağlantılı olarak ortaya çıkan zihinsel sağlık sorunudur. Halk arasında paranoya olarak tanımlanan bu rahatsızlık kişinin sürekli olarak tetikte olacak şekilde hareket etmesine neden olur. Paranoya belirtileri ise çevresindeki kişilerin onları sürekli küçük düşürmeye, zarar vermeye ya da tehdit etmeye çalıştığına inanarak yaşamaları şeklinde görülür.

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Belirtileri Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

Paranoya belirtileri, hafiften şiddetliye kadar değişiklik göstererek sebebine bağlı olarak gelişir. Kolayca kırılmak, saldırgan davranışlarda bulunmak, başkalarının sözlerine büyük anlamlar yüklemek, kimseye güvenmemek paranoid kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer alır. Paranoyanın en yaygın diğer belirtileri şöyle sıralanır:

  • Eleştirileri kaldıramama ve reddetme
  • Başkalarına güvenmeme
  • Her zaman savunmada ve tetikte olma
  • Etrafındakilere karşı aşırı şüphe ve güvensizlik duyma
  • Başkalarının sözlerine zararlı anlamlar yüklemek
  • Düşmanca, saldırgan ve tartışmacı olmak
  • Başkalarıyla çalışırken sorunlar yaşama
  • Sosyal ilişkiler kurma ve bunları yürütmede problem yaşama
  • İnsanların arkalarından onun hakkında kötü konuştuğunu varsayma

Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler genelde ergenlik çağının sonlarında ya da yetişkinlik yıllarının başlarında semptomlar yaşamaya ve bu durumun belirtilerini göstermeye başlarlar.

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Neden Olur?

Paranoya hastalığının net olarak sebebi bilinmese de, diğer birçok psikiyatrik rahatsızlıkta olduğu gibi biyolojik, genetik, sosyolojik ve nörolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Beynin ön kısmında doğru ve yanlışı ayırt etmeye yarayan frontal cortex kısmında oluşan bir bozukluk nedeniyle de paranoid kişilik bozukluğu görülür. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Tedavisi Nasıl Olur?

Paranoid Kişilik Bozukluğu kişiler genellikle kendileri tedaviye ihtiyaç duymazlar. Paranoid Kişilik Bozukluğu, kişilerin başkalarına güvenmekte zorlanmaları sağlık profesyonelleri için de bir zorluk oluşturmaktadır çünkü güven, psikoterapinin önemli bir faktörüdür. Sonuç olarak Paranoid Kişilik Bozukluğu olan birçok insan tedaviye uymaz ve hatta terapistin amaçlarını sorgulayabilir.Tedavi olmak isteyen hastalarda psikoterapi tercih edilir. Terapide genel başa çıkma becerilerini, özellikle güven ve empatiyi artırmanın yanı sıra sosyal etkileşimi, iletişimi ve benlik saygısını geliştirmeye odaklanılır.Paranoid Kişilik Bozukluğu’nun tedavisinde genellikle ilaç kullanılmaz. Bununla birlikte psikiyatri ilaçları, kişinin semptomları şiddetli ise ya da anksiyete veya depresyon gibi ilişkili bir psikolojik sorundan muzdaripse reçete edilebilir.[2]

Paranoid kişilik bozukluğuna sahip kişilerin kesinlikle bir doktora başvurup doktorun yönlendirmesiyle tedavi olmalıdır.

Kaynaklar

  1. M. T. Y. Kurulu. Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Paranoya Belirtileri Ve Tedavisi. (1 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
  2. M. E. Ekibi. Paranoid Kişilik Bozukluğu | Atlas Üniversitesi Medicine Hastanesi. (21 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Atlas Üniversitesi Medicine Hastanesi | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close