Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Esat Kudret
Esat Kudret
203K UP
Üye
0

Paranın icadından önceki ( takas ekonomisinin olduğu) dönemlerde enflasyon, hayat pahalılığı yansıması ile var mıydı?

Yoksa enflasyon her boyutu, ile modern çağın kapitalist sistemine özgü bir argüman mıdır?
242 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burçak Erden
New York Üniversitesi bünyesinde ekonomi dersi aldım

Öncelikle enflasyon ve hayat pahalılığı birbirinden farklı kavramlar. Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli biçimde artışıdır. Hayat pahalılığı ise enflasyonun gelir artışından daha yüksek olmasıdır. Bu iki kavram da paranın kullanıldığı toplumlar için geçerlidir.

Kapitalist sistemde enflasyonun iki temel sebebi vardır:

  • Para bolluğu varsa talep yükselir, yeterince üretim olmadığı için fiyatlar artar. (Örneğin Türkiye'de asgari ücret birden araba fiyatlarına yükselse, herkes araba almak ister ancak herkese yetecek kadar araba üretimi yoktur)
  • Üretim kasıtlı şekilde kesilir ya da belli bir seviyede tutulursa, fiyat artışı sağlanır. (Örneğin bir petrol şirketi, petrol ürünlerinin fiyatını yüksek tutmak istediği için üretim hızını düşürüp yapay bir kıtlık yaratabilir)

Kısacası enflasyon tamamen para, dolaşımdaki para miktarı ve fiyatlandırmaya bakar. Kapitalist sistemin eksikliklerinden dolayı ortaya çıkar ve kaçınılmazdır. Kapitalizm ve serbest piyasa ticarette rekabeti savunur, rekabet de kaçınılmaz olarak kazanan bir azınlık ve kaybeden bir çoğunluk yaratır. Günümüz için düşünürsek, fiyatlandırmalar halktan çok devletler ve büyük şirketler (kazanan azınlıklar) tarafından belirleniyor.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Paranın olmadığı bir toplumda insanların yeterli besine, barınmaya ya da başka ihtiyaçlara ulaşamıyor olması enflasyonun bir sonucu değildir. Kıtlık, savaş ya da iklim değişikliği gibi birçok şey üretimin yavaşlamasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bir ürünün insanlar için değeri artsa bile buna enflasyon diyemeyiz. Ayrıca paranın olmadığı bir toplumda fiyat/gelir dengesinden bahsetmemiz mümkün değil.

Ticaret (para ile yapılan) kar amaçlıdır, değiş-tokuşta değiştirilen mal veya hizmet eşit değerli görülür. Antropolojide kabilelerin kendi içlerinde değiş-tokuş yaparken adil davrandığı, kabile dışında değiş-tokuş yaparken kandırma ve hileye başvurduğunu iddia eden bir görüş var.[2] Ancak bu da enflasyon gibi fiyatlar genel düzeyinin artışı anlamına gelmiyor.

Tarihteki ilk enflasyon örnekleri genelde Roma dönemindendir, bununla alakalı da bir kaynak bırakacağım[1].

Özetle, soruda kullandığın terimler kapitalist sistemin ortaya çıkardığı sorunları isimlendirmek için bulunmuş. Bu yüzden benzer durumlar görülebilecek olsa dahi, hem terimleri daha eski çağlara uyarlamak, hem de başka ekonomik sistemlerde uydurmaya çalışmak çok zor.

Kaynaklar

  1. Constantina Katsari. The Concept Of Inflation In The Roman Empire. (1 Ocak 2002). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2024. Alındığı Yer: econwpa.ub.uni-muenchen.de | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Sahlins. (1974). Stone Age Economics. ISBN: 9780202010991.
  3. International Communist Party. The Causes Of Inflation. (1 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: International Communist Party | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close