Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Okan Duran
Okan Duran
1,150 UP
Üye
2

Paralel evren teorisi veya sicim teorisi gibi kanıtlanmamış şeylere neden teori diyoruz?

Teori bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır o zaman neden paralel evren gibi kanitlanmamis seylere teori diyoruz?
661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Genelde doğrulanan hipotezler bir araya getirerek yavaş yavaş kanunlara yönelik doğrulanmış bilgiler bütünü yani teori oluştursa da bu terimlerin hangi durumlarda kullanılması gerektiği bilgisi bilim yapmak için önemli bir bilgi değildir. Dolayısıyla hipotez, kanun ve teori gibi sözcükler son derece gevşek bir şekilde kullanılabilir, birbirleri yerine kullanıldıkları da çok sık görülür. Kimi zaman "teorik fizik" gibi alanlarda ortaya çıkan birçok hipotez bir araya getirilerek hazırlanılan ve bazı olguları açıklamaya çalışan bilgi bütünleri de teori olarak anılabilir. Geniş bir hipotezin oluşturduğu olası açıklamalar bütünü de teori olarak anılabilir. Sicim Teorisi ya da Çoklu Evrenler Teorisi bunlardan bazıları.

Kısacası, bunlara yönelik net bir bulgu olmasa da bazı olgulara yönelik olası hipotezler bir araya getirilerek yapılmış bir açıklamalar bütünü olduğundan teori olarak anılabiliyor, ancak bunları Evrim Teorisi ya da Makine Teorisi gibi çok geniş bir biçimde kanıtlanmış teorilerle karıştırmamalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. U. Derin. Bir Hipotez Kanıtlanmasına Gerek Kalmadan Teoriye Dönüşebilir Mi?. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Chev Chelios
Chev Chelios
90K UP
Moleküler Biyoloji Bilimseveri

Bilimsel teoriler, kanıtlanmış gözlemler, deneyler ve matematiksel modeller temel alınarak oluşturulan açıklamalardır. Ancak, bazı durumlarda, kanıtlanmamış ama güçlü bir varsayım veya teorik çalışmalar bulunan konular da teori olarak kabul edilir. Bu durumda, teori, gelecekteki kanıtlar ve araştırmalarla desteklenme potansiyeline sahiptir. Örneğin, paralel evrenler konusu henüz doğrulanmamış bir teori olsa da, gösterilen teorik bulgular ve çalışmalar nedeniyle bu konuda çalışmalar yapılması ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dair bir fikir bulunmaktadır.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
52K UP
Konuyla ilgili

Aynı dili konuşabilmek ve ortak bir zeminde buluşabilmek için bir çok kavram, asıl ifade ettiği yerden saptırılarak benzer noktaları vurgulamak için kullanılır, ki işe de yarar. Ancak bilimin, çok uzun bir zaman boyunca en fazla istismar edilmek istenen saha olmasından dolayı "Bir dakika hani teori bu demekti, bak şimdi başka bir şey söylüyorsun" gibi yaklaşımlara gebe haline gelmesi, tanımların çok yönlü olması durumu ile ilgili soru işaretlerine sebep olur; ancak aslında bu oldukça önemsizdir.

Genel tanımına bakacak olursak teori birikmiş hipotez demektir, teori hipotezler bütünüdür, aslında birbirlerinden farklı değillerdir, kanuna yönelik açıklamalar bütününün güçlü ve güçsüz versiyonlarıdır. Yani bir olgu ile ilgili rasyonel fikirleriniz var ise (Hipotezler) teori oluşmuş olur denebilir; ama o teorinin (Birikmiş hipotezlerin) ne kadar kuvvetli olduğunu belirleyen şey ise hipotezlerin ne kadar doğrulanıp yanlışlandığı ile ilgilidir. (Konu ile ilgili olmasa da evrim teorisinin -çok fazla doğrulanan ve yanlışlanan hipotezler bütünü olduğu için- en güçlü teorilerden biri olduğunu söylemekte fayda var.)

Paralel evrenler ve sicim fikirlerinin bahsettiğim tanımlamalar üzerinden aslında hipotez olarak adlandırılmaları daha doğru kabul edilebilir ama başka test edilmiş güçlü teorilerin ışık tuttuğu rasyonel fikirler oldukları için teori olarak adlandırılmaları da makul olacaktır; çünkü çokça test edilmiş hipotezlerin sonunda güçlü birer teori haline gelememiş olsalar da, artık bilim test edilmemiş olanlardan hangilerinin mantıklı olabileceği ile ilgili öngörüde bulunabilecek kadar ilerledi. Yine de bu durum değişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close