Aynı dili konuşabilmek ve ortak bir zeminde buluşabilmek için bir çok kavram, asıl ifade ettiği yerden saptırılarak benzer noktaları vurgulamak için kullanılır, ki işe de yarar. Ancak bilimin, çok uzun bir zaman boyunca en fazla istismar edilmek istenen saha olmasından dolayı "Bir dakika hani teori bu demekti, bak şimdi başka bir şey söylüyorsun" gibi yaklaşımlara gebe haline gelmesi, tanımların çok yönlü olması durumu ile ilgili soru işaretlerine sebep olur; ancak aslında bu oldukça önemsizdir.
Genel tanımına bakacak olursak teori birikmiş hipotez demektir, teori hipotezler bütünüdür, aslında birbirlerinden farklı değillerdir, kanuna yönelik açıklamalar bütününün güçlü ve güçsüz versiyonlarıdır. Yani bir olgu ile ilgili rasyonel fikirleriniz var ise (Hipotezler) teori oluşmuş olur denebilir; ama o teorinin (Birikmiş hipotezlerin) ne kadar kuvvetli olduğunu belirleyen şey ise hipotezlerin ne kadar doğrulanıp yanlışlandığı ile ilgilidir. (Konu ile ilgili olmasa da evrim teorisinin -çok fazla doğrulanan ve yanlışlanan hipotezler bütünü olduğu için- en güçlü teorilerden biri olduğunu söylemekte fayda var.)
Paralel evrenler ve sicim fikirlerinin bahsettiğim tanımlamalar üzerinden aslında hipotez olarak adlandırılmaları daha doğru kabul edilebilir ama başka test edilmiş güçlü teorilerin ışık tuttuğu rasyonel fikirler oldukları için teori olarak adlandırılmaları da makul olacaktır; çünkü çokça test edilmiş hipotezlerin sonunda güçlü birer teori haline gelememiş olsalar da, artık bilim test edilmemiş olanlardan hangilerinin mantıklı olabileceği ile ilgili öngörüde bulunabilecek kadar ilerledi. Yine de bu durum değişebilir.