Papağanların taklit yeteneğinin evrimsel nedeni nedir?
Papağanlar, doğal ortamlarında da sesleri taklit ederler. Ses taklit etmek papağana sosyal bir kuvvet sağlar. Dişinin dikkatini çekmek, diğer papağanları uyarmak, sürüyü bir arada tutmak ve benzeri sebeplerden ötürü sesleri taklit ederler. Ayrıca iyi ses taklit edebilen papağan, daha güçlüdür. Bu taklit etme yeteneği, sadece papağanlarda değil, birçok kuş türünde de bulunmaktadır.
Şimdi gelelim işin esasına... Papağanlar, sürüyü bir arada tutmak için taklit ediyor, bunu biliyorsunuz. İşte papağanlar, sahiplerini sürü olarak düşünür ve aralarındaki bağı arttırmak için seslerini taklit ederler. Bazı araştırmalarsa, papağanların kafesteyken yaşadıkları gerilim ve stresi atmak için bunu yaptığını ortaya çıkarıyor
Papağanlar, çok kuvvetli hafızaları sayesinde öğrendikleri sözcükleri anlamlarını bilmeden tekrar ederler. Doğada özgürken insanlarla hayvanları taklit etmedikleri tetkik edilerek anlaşılmıştır. En tanınmış konuşan türü jako'dur. Erkekler dişilerden daha iyi konuşur. Yeni bir kelimeyi öğrendikleri zaman memeliler gibi mükafat beklemezler. Verilecek cezadan da anlamazlar. Eğitimleri sabır ister.
Türlere göre papağanlar içerisinde en çok konuşma yeteneği olanlar şöyle sıralanabilir;
Muhabbet kuşu gibi bazı türlerin konuşmaları ıslığa benzer olduğu için fark edilmeyebilir, bununla beraber gri papağan, amazon papağanı, ara ve kakadu gibi türler net ve anlaşılır şekilde konuşabilir. Kuşların konuşma yeteneğini, eğitim, genetik ve geçmiş deneyimler etkileyebilmektedir.
Papağanlar kuşlar sınıfı içerisinde beyin organizasyonu en gelimiş canlılar olarak, sebep-sonuç ilişkisi kurmakta oldukça başarılıdırlar. Örneğin telefon çaldığında "alo" ya da kapı çaldığında "kim o" gibi kelimeleri söyleyebilirler. Bu tarz kelimeleri söyletmenin öncelikli olarak eğitimle ilgili olduğunu belirtmek gerekir.