Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Özel görelilikte Einstein’ın ve Galileo’nun teorileri arasındaki fark tam olarak nedir?

lütfen, yarına ödevim var ve bulduğum kaynakların hiçbirisi anlamam için yeterli olmadı, kesin net bir cevap istiyorum. Referans sistemlerinde galiba fark ama net bir cevap gerekiyor rica ediyorum.
347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Bilim Sever Vatandaş

Sanırım vaktin geçmiş gene de cevap vermek istiyorum belki hocan gelmemiştir veya uzatma almanın yolunu bulmuşsundur :D

Galileo Jupiter'in uydularını keşfetti. O zamana kadar her şeyin yer(dünya) üstüne bina edildiğine inanılıyordu. Kainatta ki tüm cisimlerde dünyayı merkez alarak belirli gök katmanları halinde dönüyorlardı. Yani tüm kainat bir nevi katı-durağan bir yapıdaydı. Bu yüzden hareket yere göre belirlenirken bunun göreleli olduğu düşünülmüyordu(mesela aya göre de dünyanın döndüğü düşünülmüyordu) Galile Jupiter'in de etrafında bir şeylerin döndüğünü bulunca Kopernik'in kainatın merkezini güneşe çeken görüşünün ilerisine gitti. Kainatın hiçbir merkezi yoktu. Neyin hareket edip etmediği veyahut hangi hızla hareket ettiği tamamen gözlemci nesnenin konum ve hızına bağlıydı. Bir uzay mekiğinde dünyaya doğru hareket ediyorsan mekikteki dünyayı kendine yaklaşır olarak görür, dünyadaki ise mekiği. Üç mekik uzayın sonsuz karanlığında peş peşe gidiyor olsun. Dünyadan çıktıklarında sırasıyla 30-20-10 km hızları olduğu dünyadaki gözlemci makine tarafından(dünyaya göre) ölçülmüş olsun. Uzayda bir birlerine baktıklarında en arkadaki der ki ''iki mekikten hızlı olan benden 20, yavaş olan 10 km hızla aynı yönde uzaklaşıyor.'' Ortadaki der ki ''arkamdaki benden 10 km hızla geriye, önümdeki 10 km hızla ileriye doğru uzaklaşıyor''. Herhangi biri, diğer bir mekiğin etrafı nasıl gördüğünü sadece toplama çıkarma yaparak(bağıl hız formülüne bakabilirsin) anlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca Galileo Jupiter'in etkisiyle şunu demiştir ''Nesnelerin konumu, hareket-sabitlik durumu ve hızları o nesnenin saydığım özelliklerini değerlendirecek gözlemciye bağlıdır. Her gözlemci kendi konumunu merkez, hareket durumunu sabit olarak kabul edip cisimlerin bu özelliklerini değerlendirir. İki farklı gözlemci iki aynı cisim için iki farklı hareket gözlemleyebilir'' Örneğin aydan bakarsan dünya dünyadan bakarsan ay döner.

Einstein'dan önce ise ışık hızı ile elektro manyetik dalgaların aynı hızda hareket ettiği bulundu. Bu da evrensel hız sabiti fikrini doğurdu. Yani ışık hızı dediğimiz yaklaşık saniyede 300 bin km lik hız bir cismin ulaşabileceği en yüksek hızdı. Bu ne demek? Gözlemciye bağlı olarak bile değişmeyen bir hız var!

Tüm Reklamları Kapat

Saniyede 200 bin km hızla hareket eden iki uzay cismi bir birlerine doğru gelmiş olsun. Galieo'dan yolacak çıkarak konan Newton'un bağıl hız formülüne göre ikisi bir birini 400 bin km hızla geliyor olarak görmeli(arabayla giderken karşıdan gelen arabayı, oturduğumuz yerden gördüğümüzden daha hızlıymış gibi görürüz) Bu yeni keşfe göre hiç kimse 300 bin km den daha hızlı bir şey göremez! O zaman nedir bu işin hikmeti? İşte Einstein'in özel görelelik ilkesi bunu açıklamak için inşa edilmiştir. Yepyeni formüllerle hizmete sunulmuştur. O teori şunu ortaya koyar ''zaman ve mekan da göreleli'' Yani 200 bin km/saniye hızla birbirine doğru hareket eden cisimler bir birlerini 270 bin km/saniye gibi bir hızla göreceklerdi. Bu nasıl mümkün olur? Hız formülü (Hız=yol/zaman) şeklindedir. Galileo'ya göre hız göreceliydi evet ama sınırı yoktu. Einstein'in yeni teorisi sayesinde anlaşıldı ki, evrensel hız sabiti varken aslında hız gibi yol ve zaman da göreceli olmalıydı.

Einstein'da kısaca şunu der ''Galileo'nun dediklerinin üzerine ekleme yapıyorum. Artık evrensel hız sabitinden haberdarız. Onun söylediklerinin yanısıra bir cisim için kat edilen yol ve geçen zaman da gözlemciye bağlıdır. İki farklı gözlemci aynı cismin aynı süreçteki hareketini gerçekleştirirken aldığı zamanı da, kat ettiği mesafeyi de farklı gözlemleyebilir'' Yani yukardaki mekiklerde dünyanın tepesinden bir uzay mekiği ile ışık hızına yakın hızda hareket eden bir uzaylı görsek biliriz ki onun saatinin saniyesi hızının ışık hızına yakınlığına bağlı olarak bizim saatimizde dakikalar, saatler, günler, yıllar... alıyor olabilir. Ve o uzaylı güneş ile dünya arasındaki mesafeyi bizden -saatinin yavaşlığı ile doğru orantılı- olarak çok daha kısa görüyordur.

Bu konuları yazarak ifade etmek çok zor...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close