Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Ortalama bir çocuk hangi gênleri babasından, hangi gênleri annêsindên alır?

3,901 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomlara (X ve Y kromozomları) cinsiyet kromozomları denir. Tipik olarak, annenin yumurtası bir X kromozomuna katkıda bulunur ve babanın spermi bir X veya bir Y kromozomu sağlar. XX cinsiyet kromozomu çiftine sahip bir kişi biyolojik olarak kadın, XY çiftine sahip bir kişi ise biyolojik olarak erkektir.[1]

Ebeveynler, göz rengi ve kan grubu gibi özellikleri veya özellikleri çocuklarına genleri aracılığıyla aktarır. Bazı sağlık durumları ve hastalıklar da genetik olarak aktarılabilir.

Bazen bir özelliğin birçok farklı formu olabilir. Örneğin, kan grubu A, B, AB veya O olabilir. Bu özelliğin genindeki değişiklikler (veya varyasyonlar) bu farklı formlara neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Bir genin her varyasyonuna alel denir. Kromozomlarınızda bulunan genin bu iki kopyası, hücrelerinizin çalışma şeklini etkiler.[1]

Bir gen çiftindeki iki alel, her ebeveynden bir tane olmak üzere kalıtsaldır. Aleller birbirleriyle farklı şekillerde etkileşime girer. Bunlara kalıtım kalıpları denir.[1]

Baskın aleller, birey alelin yalnızca bir kopyasına sahip olsa bile etkisini gösterir (heterozigot olarak da bilinir?). Örneğin, kahverengi göz aleli baskındır, bu nedenle kahverengi gözlere sahip olmak için 'kahverengi göz' alelinin yalnızca bir kopyasına ihtiyacınız vardır (yine de iki kopyayla yine kahverengi gözlere sahip olacaksınız).

Her iki alel de baskınsa, buna codominance denir? Ortaya çıkan özellik, her iki alelin eşit şekilde ifade edilmesinden kaynaklanmaktadır. Buna bir örnek, A ve B baskın alellerinin birlikte baskınlığının sonucu olan AB kan grubudur.

Tüm Reklamları Kapat

Resesif aleller, yalnızca birey alelin iki kopyasına sahipse (homozigot olarak da bilinir mi?) Etkilerini gösterir. Örneğin, mavi göz aleli resesiftir, bu nedenle mavi gözlere sahip olmak için "mavi göz" alelinin iki kopyasına sahip olmanız gerekir.[2]

Bazı genler cinsiyet kromozomunda bulunur,

Bu genler, X kromozomu ile (erkek ise anneden, kız ise anneden veya babadan) kalıtılır.

Dişilerde iki X kromozomu (XX) bulunurken, erkeklerde bir X kromozomu ve bir Y kromozomu (XY) bulunur.

Bu, dişilerin X'e bağlı genler için iki aleli varken erkeklerin yalnızca bir aleli olduğu anlamına gelir.

Bazı genetik hastalıklara, örneğin hemofili gibi cinsiyete bağlı genler neden olur?

Hemofili aleli resesiftir, bu nedenle bir dişinin hastalığa sahip olması için iki kopyaya ihtiyaç vardır.

Bununla birlikte, erkeklerin yalnızca bir X kromozomu olduğundan, hastalığa sahip olmaları için hemofili alelinin yalnızca bir kopyasına ihtiyaçları vardır.

Bu, hemofilinin erkeklerde kadınlardan çok daha yaygın olduğu anlamına gelir.[2]

Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

İşlevsel alel = H

Hemofili aleli = h

Tüm Reklamları Kapat

XH XH = sağlıklı kadın

XH Xh = taşıyıcı dişi

Xh Xh = hemofili dişi

XH Y = sağlıklı erkek

Tüm Reklamları Kapat

Xh Y = hemofili erkek

163 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Betterhealth. Genes And Genetics. Alındığı Tarih: 22 Mart 2023. Alındığı Yer: betterhealth | Arşiv Bağlantısı
  2. @yourgenome · Science website. What Are Dominant And Recessive Alleles?. Alındığı Tarih: 22 Mart 2023. Alındığı Yer: @yourgenome · Science website | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close