Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mira Arık
Mira Arık
99K UP
Üye
8

Ölümsüzlük mümkün olsaydı kötülüğün varlığı devam eder miydi?

Bu soruyu annem ile tartıştığımızda cevabı beni şaşırtmıştı: "Eğer ölümsüzlük mümkün olsaydı, kötülük devam etmezdi. İnsanların şu an herhangi bir kötülük yapmasının nedeni sınırlı bir vaktinin olduğunun bilincinde olması ve bu sınırlı vakitte hayalini kurduğu birçok güzel şeyi elde etmek için suç işliyor olması." Ben neden tam tersini düşünüyorum?
1,021 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
8 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Bence ne yazık ki kötülük varlığını sürdürmeye devam ederdi. İnsan doğasının temelinde yatan açgözlülük, güç hırsı ve kaybetme korkusu gibi dürtüler ölümsüzlükle ortadan kalkmaz. Bu dürtüler insanları kötü davranışlara iten temel sebepler. Ölümün ortadan kalkması bu içgüdüleri değiştirmez hatta sonsuz yaşam, kaynaklar ve güç için daha uzun süreli çatışmalara yol açarak bu olumsuz davranışları artırabilir.

Ölümsüzlük ahlaki değerleri ya da iyilik ve kötülüğün öznel doğasını değiştirmez. Ölümün kesinliği olmadan bazı insanlar davranışlarını düzeltme konusunda daha az istekli olabilir veya yaşamın sonsuzluğu anlamsız gelebilir. Bu da nihilizme veya ahlaki çöküşe yol açabilir. Kötülüğün devam etmesi sadece ölüm korkusundan değil insanın psikolojik ve varoluşsal sorunlarına da bağlıdır.

Elbette ölüm korkusunun azalmasının ahlaki davranış üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir. Olumlu tarafta ölüm kaygısının azalması bireyleri uzun vadeli hedeflere ve kendini geliştirmeye yönlendirebilir. İnsanlar dünyada anlamlı bir iz oluşturma arzusuyla daha sosyal sorumluluk içeren davranışlarda bulunabilirler. Ancak diğer taraftan ölüm korkusunun azalması bireylerin ahlaki davranışları üzerindeki baskıyı azaltarak daha bencilce veya sorumsuzca davranmalarına yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de ölümsüzlük sadece gerçek sorunlarımızdan kaçmak için bir bahane olacaktır; sonuçta sonsuz bir yaşamda ertelemek için her zaman yarınımız olacak.[1][2][3][4][5][6][7][8]

Kaynaklar

  1. S. Hendricks. 5 Philosophical Problems With Immortality. (16 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Big Think | Arşiv Bağlantısı
  2. J. M. Fischer. Immortality. (28 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Oxford University Press (OUP) doi: 10.1093/oxfordhb/9780195388923.013.0016. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Hardie-Bick. (2012). Transcendence, Symbolic Immortality And Evil. Human Studies, sf: 415-428. doi: 10.1007/s10746-012-9214-4. | Arşiv Bağlantısı
  4. Y. Luo, et al. (2022). Reflection In The Context Of The Epidemic: Does Death Anxiety Have A Positive Impact? The Role Of Self-Improvement And Mental Resilience. Frontiers in Psychology, sf: 804635. doi: 10.3389/fpsyg.2022.804635. | Arşiv Bağlantısı
  5. ieputmedu. Immortality | Internet Encyclopedia Of Philosophy. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: ieputmedu | Arşiv Bağlantısı
  6. Psychology Today. The Impact Of Death On Our Everyday Lives. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  7. Association for Psychological Science - APS. We’re All Gonna Die! How Fear Of Death Drives Our Behavior. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Association for Psychological Science - APS | Arşiv Bağlantısı
  8. leo. Fear Of Death: Understanding The Psychology Behind Our Greatest Fear - Psychologily. (19 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: Psychologily | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kadir Tasboga
Siradan birisiyim

Iyilik ve kotuluk goreceli iki durumdur. Olumsuzlugun bununla bir alakasi oldugunu dusunmuyorum, sebebini biraz daha acmam gerek. Olumsuzluk ise baska bir durumdur, olmeme veya olmeyeceginden emin olma durumu ki bunu da detaylandirmak gerekir, eger hicbir sekilde olmeyecek isek veya biri gelip kafamiza silahla ates ettiginde olecek isek bunlar farkli senaryolardir. Fantastik sorular sorarken detay vermek her zaman onemlidir, fakat iyilik ve kotuluk kavramlari bundan bagimsizdir. Oncelikle iyilik ve kotuluge yol acan seyleri dusunmeniz gerekiyor, bunlar insan olmanizin otesinde, doganizda var olan seyler. Insan olarak sadece bu dogal durtulere daha kompleks dusunceler insa edip yeni davranislar sergiliyorsunuz bunun temeli dogal ic gudulerdir. Eger dogal icgudulerinizden bir tanesi olan hayatta kalma ve soyunu devam ettirme ic gudusunden bahsediyorsak, cevabin basinda belirttigim gibi, nasil bir "olumsuzluk"den bahsettigimizi iyi belirlememiz gerekiyor, eger yine bir sekilde oluyorsak bu ic guduler bizi yine kontrol etmeye devam edecektir. Biraz da iyilik ve kotuluk kavramindan bahsedeyim, 1347 yilinda " The Black Death" olarak bilinen kara olum pandemisi avrupada 30 milyon insanin olumune sebep oldu. Covid de neden bu kadar panik oldugumuzu gecmiste yasanan pandemilere bakarak az cok anlamaniz gerekiyor. Ote yandan bu durum gelecek nesiller icin bir avantaja donustu. Bu gun Avrupa'da is gucunun degerli olmasi, ronesans ve yasam kosullarinin iyilesmesinde bu pandeminin buyuk rolu oldugu dusunuluyor. Avrupayi 2. bir cin olmaktan kurtaran sey gibi dusunebilirsiniz. Iyilik ve kotuluk olaylara bakis aciniza gore degiskendir. Cogunluk sizinle ayni seyleri dusunuyor diye bir seye iyi veya kotu demeniz sizi hakli veya haksiz yapmaz. O yuzden dikkatli olmaniz tavsiye edilir, inandiginiz seyler aslinda gercek olmayabilir :) .

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsmail Özgün
İsmail Özgün
1,320 UP
Ortalama insan

Çeşitli açılardan çeşitli kötülükler doğururdu bence. Ölümsüz olan insan doyumsuzluğunu kaybetmeyecek ve her zaman bir üst seviye zevk için bir üst seviye kötülük yapacaktır. Mükemmel oluşturulmuş herkesin herşeye erişebildiği bi dünya olsa dahi erişilemeyen tek şey insanlar tarafından illaki bulunur ve erişmek için kötülükler yapılırdı. İnsan gezegenin başına gelmiş en kötü şey ve doğa birgün bizi yenene kadar gittikçe kötüleşecek.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Banu Muazzez Arpalı
İlgili okumalar, düşünce, gözlem ve özgün yorum.

Bu güçlü soru ve her kalemden gelecek olan farklı yanıt, felsefi bir tartışma için halihazırda en iyi başlangıç noktalarından biridir gibi görünüyor. Fazla zorlanmadan geçmişi, şimdiyi ve gelecek zamanı bir arada tutabiliyor, bu yönüyle de ayrıca ilham verici.. Ölümsüzlük hakkında farklı disiplinlerde (din, sosyoloji, psikoloji, edebiyat hatta sanatın farklı dalları vb.) birçok farklı perspektif mevcut. Konu hakkında çok disiplinli anlayıştan ziyade tekil arayışlar ve sonrasında kazanılan aktarımların birbiri ile paylaşımının daha verimli bir gerçeklik kavrayışı getireceği fikrindeyim.

Düşünen sorulara paralel cevaplar :

Eğer zaman, her birey için kendi yaşam alanı ve süresiyle sınırlı olsaydı; neler olurdu ? İçsel keskinlik dış katmanlara ulaşmakta kendine farklı yollar açardı, zaman serbestisi mevcudiyet bilgisi ise elde ne varsa onu zaten fazlasıyla desteklerdi. Belki sadece kötü daha kötü ve daha çok, iyi daha iyi çok... Daha az, ya da hiçlik benzeri bir oluşuma dair varsayımlara yakın yaklaşımlar eklemek tıpkı uzaylı zeki bir medeniyetin varlığının keşfi gibi yankıları büyük, etkileşimleri her yönden çok derin bilimsel ya da direkt varoluş anlamında bir başlangıç ve bitiş serüveni tadında. Yine de uygunsuz bir gerçek olarak hep var olan iyilik ya da kötülük zemini kırılgan veya bazen kaygan olabilir, buna karşın levhaları dikkatli okumak gereklidir.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı döngü süreçleri devam eder veya kısmi tekrarlama yönünde ilerler birbirini yeniler; yineledikçe gelir-gider tamlaması gibidir, varoluşa ait pek çok soru ile beraber.

Anlamlı hatta daha da anlamlı bir cevaba yönelmeyi işaret edecek belirli şekillere ait bitip tükenmeyen uzanma arzusu zamansal ölçekli faktörlerden geçerken; ayrıca anda belirtilmeyen ya da gizlilik örüntüsü veya kurgusu içine hapsolmuş olan ne varsa; işte tümünün toplamı olan bir kişisel bir de toplumsal bilince bakıldığında ölümsüzlüğün bilinmesi durumda zincirleme reaksiyonlar kendi iradesiyle yine görünür olabilirdi.

Yaşam ve ölüm birbiri için yaratılmış gibi görünse de birbirini destekleyip desteklemediği eylemlerin sonuçları ile ilintilidir.

İnsan doğasında kötülük ya da kötülükler nitelik ve nicelik bakımından hem tarif edilebilir hem de öznelliği nedeniyle bazen tarif edilemez. Ölümün karşıtı olan tanımında ise yaşam mı yoksa ölümsüzlük mü olmalı? Belki iyi bir ipucu olarak sorunun özünde yer alan farklılık burada yer alıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Neden ve nasıl soruları birbirine bağlanmış olmakla beraber, bağlılık üzerindeki etki-tepki dengeyle adaletle tarafsız olarak yönetebilmek, böyle eşsiz güzel düşünen soruların zaman-mekan ile eşsiz uyumunu da ayrıca takip etmek gerekir.

Saygılarımla

Banu M Arpalı

Ölümsüzlük, insanlığın en eski ve en merak ettiği konularından biridir. Farklı kültürlerde, dinlerde ve felsefelerde bu konuya dair farklı inanışlar ve mitolojiler bulunmaktadır. İşte ölümsüzlük temasını işleyen bazı örnekler:

Yunan Mitolojisi: Tanrılar ve bazı kahramanların ölümsüz olduğu inancı

Frankenstein: Mary Shelley'in romanında, ölümden döndürülen bir canavarın yaratılması.

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde: Robert Louis Stevenson'ın romanında, iyi ve kötü kimliğin bir arada var olması ve ölümsüzlük arayışı.

Highlander: Birbirleriyle savaşan ölümsüzlerin hikayesi.

Tüm Reklamları Kapat

Lucy: İnsan beyninin %100 kullanılmasıyla elde edilen ölümsüzlük arayışı.

2001: A Space Odyssey: Yapay zekanın ve insanlığın geleceği hakkında düşündürücü bir film.

Tüm Reklamları Kapat

Pink Floyd - Time: Zamanın akışı ve ölümlülük teması üzerine bir şarkı.

Immortal Technique - Dance with the Devil: Ölüm ve yaşam arasındaki dengeyi sorgulayan bir rap şarkısı.

Stoacılık: Ölümün korkusunu yenerek yaşamayı öğreten bir felsefe.

Tüm Reklamları Kapat

Epicureanizm: Mutluluğun ve hazların peşinde koşarak ölüme hazırlanmayı savunan bir felsefe.

Hinduizm: Reenkarnasyon ve karma kavramlarıyla ölümsüzlüğe farklı bir bakış açısı sunar.

Hristiyanlık: İsa Mesih'in dirilişi ve ruhun ölümsüzlüğü inancı.

İslam: Ahiret inancı ve cennet tasviriyle ölümsüzlük kavramını ele alır.

Mısır Piramitleri: Firavunların ölümsüzlüğünü sağlamak amacıyla inşa edilmiş mezarlar.

Rönesans tabloları: İnsan vücudunun ve ruhun ölümsüzlüğünü konu alan birçok tablo bulunmaktadır.

Klonlama: Genetik olarak aynı bireylerin üretilmesi ve ölümsüzlük arayışıyla ilişkilendirilmesi.

Kriyonik: Düşük sıcaklıklarda insan vücudunun dondurulması ve gelecekte canlandırılması umudu.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Amonkey .
Tarihten hoşlanan orta okul son sınıf öğrencisi

Eğer ölümsüzlükgerçek olsaydı yüksek olasılıkta yüksek paralar ile satılırdı ve sadece zenginler ölümsüz olabilirdi.Hadi diyelim ki bir anda herkez ölümsüz oldu kötülük asla durmazdı,hatta artardı bir düşünün "sonuçta bu adam ölümsüz onu kaçırır fidye ister bırakırım , hatta ona işkence dahi edebilirim zaten ölümsüz" diyebilecek kötü niyetli birçok insan olurdu en başta siyasi amaçlar içinde kullanılırdı.Bir düşünün hitler gibi bir insanın sosuza kadar yaşadığını hem o kişinin yatalak kalmayacağı ne malum.Ölümsüzlük hem lanet hemde ödül olurdu aslında herkez bi 400-300 yıl yaşamalı bence ama bunu nasıl kullanacağına bağlı mesela gidip 300 yılın 100 yılını instagramda harcayan insanlar olur yada 300 yılın tamamını güzel,kötü veya hayatı dozunda yaşayanlar olurdu. SÖZÜM ONA Kİ ÖNEMLİ OLAN SONSUZA DEK DEĞİL MUTLU ÖLMEK peki ben nasıl mutlu ölürüm ne zaman ölüceğimi bile bilmiyorum diyorsanızda hergün kendinize şunu sorun "yarın ölseydim hayat buna deydi dermiydim" saygılar

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close