Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Ölüme sebep olan olaylar evrime katkı sağlar mı?

Sorumu örnek ile açıklamak gerekirse: Bir hayvanın başka, zehirli bir hayvanı ya da zehirli bir bitkiyi yediğini varsayalım. Eğer zehir ölümcül derecedeyse ve avcı hayvan türünün kapasitesi, diğer türdeşlerinin başına gelen olayı algılayamayacak derecede ise bu avcı türü bu konuda nasıl gelişim gösterir, gösterebilir mi? Doğada buna örnek var mı?
337 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Mantar Zehirlenmesi Yaşamış Üye

Tabiki de. Aslında evrim ölümle çok yakından ilişkilidir. Bu durumu zehirli hayvanlar üzerinden örneklendirebiliriz.

Aposematizm; bahsettiğiniz zehirlenme meselesi ile doğrudan ilgilidir. Zerhirli canlılar(şurada bahsedilen terminolojideki zehirli) pek çok türde kendilerini belirginleştirecek renk ve desenler kullanırlar. Kendilerini yırtıcılardan savunmak için kullandıkları zehirler yırtıcılar tarafından saldırıya uğradıklarında yırtıcılarına zarar verir ancak kendileri de bu saldırıdan zarar görür. Bunu engellemek için zehirli olmayan hayvanlardan farklı görünmeye doğru bir evrim baskısına sahip olurlar çünkü onlarla karıştırılmaları işlerine gelmez. Avcılar ise bu kendine has desen ve renklere sahip canlılardan ürkecek şekilde bir seçilim baskısına uğrarlar. Çünkü onları yiyen ölüyor. Tabi bazı zehirsiz cancılar da bu zehirlilere benzeyecek evrimsel sürece girebilir. Böyle olunca avcılar ikisini ya ayırt edecek ya da fazla da korkmayacak hale gelebilir. Bu durumda zehirli olan dezavantajlı olur çünkü zehirli olmayan ve kendine benzeyen av yüzünden onlarla karıştırılıp saldırıya uğrayabilirler. Mesela rengarenk kurbağalardan korkmamak avcıları öldürüyorsa bu avcılar üreyemez ve korkak avcılar ürer. Oldu ki bu zehirli kurbağaların nesli tükendi ve bunlara benzeyen ama zehirli olmayan hayvanlar kaldı. O zaman korkmayan avcıların sayısı günden güne artacaktır.

Burada avcıları insanlarda olduğu gibi tecrübe kurtarabilir. Lakin çoğu kez daha ilkel güdüler işe yarar. Örneğin avları konusunda seçici olmayanlar ölmeye daha meyilli hale geliyorsa bu avını seçenler hayatta kalacaktır. Bu seçme basit bir fobi ile olabilir, illaki tecrübe gerekmez. Örneğin fareler hiç kedi görmeseler bile kedi idrarının kokusundan korkarlar. O koku farelerde adrenalini tetikler ve o kokudan kurtulmaya çalışırlar. Aynı şekilde biz insanlar da daha önce hiç görmesek bile çürük et kokusundan rahatsız olur, uzaklaşmaya çalışırız. Oysaki aynı koku leş yiyici hayvanlar için cezbedicidir. Bunlara benzer bazı fobilerin de genetik olduğu düşünülmektedir. Örneğin örümcek fobisi, tripofobi, yükseklik korkusu vs.

Tüm Reklamları Kapat

Buradaki seçilim baskısı her zaman bir fobi geliştirmek şeklinde olmaz. Bazen direnç geliştirme yönünde de seyredebilir. Örneğin bal porsukları gibi. Bu durumda da zehirli hayvanlardan korkanlardan çok zehire direnç gösterenlerin üreme avantajını elde tuttuğunu görürüz. Belki yiyecek bulmanın zorluğu, belki o türün zaten bir miktar dirence sahip olup bunu geliştirmesinin daha kolay olması buna sebep oluyor olabilir. Tabi bizim türümüzde olduğu gibi zekanın gelişimi ve iletişim ile zehir direnci veyahut genetik fobiye gerek kalmadan ölümcül canlıları tanımayı öğrenebiliriz. Belki bu durumda da seçilim baskısının öğrenme beceresi ve iletişimi arttırma yönünde olduğunu düşünebiliriz. Dediğim gibi her zaman aynı seyirde olmak zorunda değil.

Basitçe evrim çeşitlilik ve bir eleme sistemi üzerinden yürür. Türün içindeki çeşit çeşit varyasyondan kimlerin neslini devam ettirme şansının daha yüksek olduğunu çevre belirler. Ölüm üremenin önünde ciddi bir engeldir. Bu yüzden bu elekte ölüm çok belirleyici bir etkendir. Genetiğindeki kendine has özellikler sayesinde ölümden en azından yeterince üreyene kadar kaçınabilen varyasyonlar neslini devam ettirmede daha başarılı olacaktır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close