Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tolga Sağlam
Üye
2

Ölüm yaşamdan üstün müdür?

Evet tek bir yaşama şansımız var ama o yaşantımızda karşılaştığımız acı stres ağrı vb. bütün etkenlerin ölümde olmadığını biliyoruz.
322 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Soruyu şu şekilde sormamız daha iyi olur sanıyorum: Ölüm yaşamdan daha iyi midir? Ölüm yaşamdan daha tercih edilesi midir?

Bu sorunun yanıtı hayatın değeri konusundaki doğru tasavvurun ne olduğuna bağlı. Bazı ahlak felsefecileri her bir bireyin hayatlarının değerinin ölçülemeyecek kadar yüksek olduğunu düşünür. Dolayısıyla hayat bu durumda, mecbur kalınmadığı sürece, her zaman ölümden daha değerli olur. Kişinin kendisini başkaları için feda etmesi gibi durumları dışarıda tutabiliriz. Eğer hayatın değeri ölçülemez seviyedeyse her hayatın bir şekilde yaşamaya değer olduğu sonucuna, ve dolayısıyla da ölüme yeğ olduğu sonucuna varmamız gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu sonuç pek çok kişinin aşırı bulacağı bir sonuç bence. Bazı hayatlar gerçekten de yaşamaya değmezmiş gibi görünüyor. Mesela çok kötü birinin yaşamındansa ölümünün daha iyi olduğu söylenebilir sanıyorum. Bunun dışında müthiş acılar çeken, insan onurunu kıracak derecede aciz bırakan hastalıklara maruz kalan, diğerlerie yük olduğunu hisseden birinin ölümü de yaşamasından daha iyi olabilir gibi görünüyor. Ancak normal koşullar altında ölümün yaşamdan daha iyi ya da daha tercih edilebilir olduğunu düşünmek de zor gibi. Çoğu insan için hayat yaşamaya değer gibi gerekiyor. Dolayısıyla sorduğunuz sorunun cevabı farklı bağlamlarda farklı oluyor. ölümün yaşamdan daha iyi olup olmadığı 'kimin' yaşamı ya da ölümünden bahsettiğimize bağlı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Yavuz
Ömer Yavuz
1,595 UP
Yaşam ve ölüm kavramları arasında çok düşünen kimse

 Öncelikle ölümün sonrasında ne olacağını kesin olarak bilmeden acı stres gibi kavramların olmadığı söylemek çok taraflı bir görüş olur. Bütün bu ön fikirleri bir kenara bırakıp hiç bir şey bilmiyormuş gibi yorum yapmak gerekirse, ölümün yaşamdan üstün olmasının tek mantıklı yanı birinin olası koşullarının bilinmemesidir. Teknik olarak yaşamda karşımıza çıkacak olaylar bütünü de bir belirsizliktir fakat ölümün belirsizliği yanında bu hiçbir şey demektir. Ölüm yaşamdan üstün müdür sorusunun cevabı bulunduğu taktirde zaten yaşamın değeri bu ölçüde şekillenecektir. Benim görüşüm ise yaşamın ölümden üstün olduğudur. Biz bu iki kavram arasında kıyaslama yaparken bile yaşamın kıstaslarını göz önünde bulunduruyoruz. Siz bile sorunuzda yaşamın acı, stres ve ağrı gibi durumlarından bahsetmişsiniz. 

Benim görüşüm yaşamın üstün olduğu yönünde fakat ölümün yaşamla eşit ve dengeli olma olasılığı da mevcut. Doğada denge içinde olan bu iki kavram zaten bir arada olmasıyla bir anlam kazanıyor. Yaşamın değerini ölüm olgusu ile şekilleniyor. Ölümsüzlük olsaydı yaşamın değeri ve önemi bu durumun üstünlüğü arasında kesin bir yargıda bulunulmazdı. Bundan 100 yıl sonra ölümsüzlük bulunduğunu hayal edin ve bu öyle bir ölümsüzlük ki ne yaparsanız yapın ölmüyorsunuz. Bu durumda 2 soru çıkar:

Tüm Reklamları Kapat

1. İnsanların ölmeye karar vermesini ne belirler

Tüm Reklamları Kapat

2. Bu kavramın eksikliği insanlara ne hissettirir.

Sonuç olarak ölümsüzlük son derece belirsiz bir kavram ve bu belirsizlik doğrultusunda karşılaştırma yapmak çok etkili olmaz. Ama benim şahsi görüşüm yaşamın üstün olduğu yönündedir.

 

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close