Merhaba,
sorunuzu kısaca "gözün kendi rengi değişmez, gördüğümüz rengi değişir" şeklinde cevaplayabiliriz. Ne demek istiyorum, bakalım.
Raporlara göre öldükten sonra gözlerde mavi ve gri tonlarına kayma gözükmektedir.
Gözümüzün renkli kısmı "iris" denilen ve melanin pigmentlerinin çok yoğun bulunduğu kısımdır. Gözümüzün belli bi renge sahip olması ise üretilen melanin miktarına bağlı değil, iriste bulunan melanin konsantrasyonuna bağlıdır. Gözümüzün opaklık seviyesi ise bu rengin daha canlı ve net görünmesini sağlar. Her ne kadar öldükten sonra iris bölgesinin rengi değişmese de (melanin üretimi dursa da iristeki melanin konsantrasyonu değişmez) göz, gözyaşı üretmeyi ve göz kırpmayı durdurur. Göze kan dolaşımı durur. Gözün oksijen tutabilmesi için de nemli olması gerekmektedir. Oksijen tutamayan gözün opaklığı artar. Opaklığın artması ise gözün dışarıdan daha soluk tonlarda görünmesini sağlar. Yani göz gri ve mavi tonlarında kaymış şekilde görünür.
Ayrıca göz bebeklerimizi tutan kaslar gevşer, göz bebekleri büyür. Bazen de ölümden dakikalar veya saatler sonra gözdeki kan damarlarında meydana gelen parçalanmalar sonucu gözlerde "koverkian sign" denilen kan lekeleri oluşabilir. Ayrıca toz birikintileri, gözün beyazı olan sklerada birikebilir ve gözün kenarlarında sarı lekeler oluşturabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
768 görüntülenme
Kaynaklar
-
Wataru Kawashima*, Katsuhiko Hatake, Risa Kudo, Mari Nakanishi, Shigehiro Tamaki, Shogo Kasuda, Katsuya Yuui and Akiko Ishitani, et al. (2015). Estimating The Time After Death On The Basis Of Corneal Opacity. Journal of Forensic Research. | Arşiv Bağlantısı
-
Rutwik Shedge; Kewal Krishan; Varsha Warrier; Tanuj Kanchan., et al. (2020). Postmortem Changes. NCBI. | Arşiv Bağlantısı