Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
8

Öldükten sonra göz rengi değişir mi?

8,215 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Orhan Kahraman
Okur

Merhaba,

sorunuzu kısaca "gözün kendi rengi değişmez, gördüğümüz rengi değişir" şeklinde cevaplayabiliriz. Ne demek istiyorum, bakalım.

Raporlara göre öldükten sonra gözlerde mavi ve gri tonlarına kayma gözükmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Gözümüzün renkli kısmı "iris" denilen ve melanin pigmentlerinin çok yoğun bulunduğu kısımdır. Gözümüzün belli bi renge sahip olması ise üretilen melanin miktarına bağlı değil, iriste bulunan melanin konsantrasyonuna bağlıdır. Gözümüzün opaklık seviyesi ise bu rengin daha canlı ve net görünmesini sağlar. Her ne kadar öldükten sonra iris bölgesinin rengi değişmese de (melanin üretimi dursa da iristeki melanin konsantrasyonu değişmez) göz, gözyaşı üretmeyi ve göz kırpmayı durdurur. Göze kan dolaşımı durur. Gözün oksijen tutabilmesi için de nemli olması gerekmektedir. Oksijen tutamayan gözün opaklığı artar. Opaklığın artması ise gözün dışarıdan daha soluk tonlarda görünmesini sağlar. Yani göz gri ve mavi tonlarında kaymış şekilde görünür.

Ayrıca göz bebeklerimizi tutan kaslar gevşer, göz bebekleri büyür. Bazen de ölümden dakikalar veya saatler sonra gözdeki kan damarlarında meydana gelen parçalanmalar sonucu gözlerde "koverkian sign" denilen kan lekeleri oluşabilir. Ayrıca toz birikintileri, gözün beyazı olan sklerada birikebilir ve gözün kenarlarında sarı lekeler oluşturabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

709 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wataru Kawashima*, Katsuhiko Hatake, Risa Kudo, Mari Nakanishi, Shigehiro Tamaki, Shogo Kasuda, Katsuya Yuui and Akiko Ishitani, et al. (2015). Estimating The Time After Death On The Basis Of Corneal Opacity. Journal of Forensic Research. | Arşiv Bağlantısı
  2. Rutwik Shedge; Kewal Krishan; Varsha Warrier; Tanuj Kanchan., et al. (2020). Postmortem Changes. NCBI. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
H. sapiens
Orijinal Soru: Öldükten sonra göz rengi değişir mi?

Göze rengini veren melanin pigmentidir; melanin, trozinaz enzimi ile tirozinden meydana gelen, hayvan derisine renk veren, bitkilerde de bulunan siyah, kahverengi renk maddesidir.

Genellikle stratum spongiosum ve stratum germinativum arasında, melanofor denen hücrelerde bulunurlar.

Ölü insanların gözünde görebileceğiniz göz rengindeki değişim, oksijen eksikliğinden kaynaklanan korneanın opaklığı, sulu mercekten kaynaklanmaktadır. Bir kişi öldüğünde, gözyaşı üretmeyi ve göz kırpmayı bırakır ve kan dolaşımı durur. Ölen bir insanın göz bebekleri büyür. Ölünün gözlerine birkaç saat sonra bakarsanız mavi-pus bir renk görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

885 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close