Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Üye
0

Olduğumuz şartlardan şikayet etmek yerine bizden daha kötü şartları olan insanları düşünüp şükretmek bir nevi kendimizi avutmak değil midir?

Örneğin ekonomik gücü zayıf bir bireyin işsiz insaları, açlıktan ölen insanları düşünmesi veya ekonomik olarak orta olan bir bireyin zayıf ekonomik güce sahip insanları düşünmesi gibi.
1,573 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Şükür kültürü, son derecede sakıncalı bir şey. Ve zaten bir yalandan ibaret. İnsanların başlarına gelen ya da içine düştükleri sıkıntılı ya da kötü durumlarla başa çıkmaları konusunda onlara yardımcı olan bir iç tatmin yöntemi. Kötü ekonomik durumda olan birinin "en azından hasta değiliz", hasta olanın "en azından ölümcül değil", işsiz olanın "aç değiliz", aç olanın "açıkta değiliz" gibi, insani olmayan şartların bile kabullenilmesinin gerektiğini iddia eden bir anlayış. İçine düşülen kötü durumların nedenlerini, sorumlularını incelememize ve sorunları çözmemize engel olan bir yaklaşım biçimi. Elbette insan başarılarının, sahip olduklarının değerini bilmelidir ancak özellikle medeniyetin ulaştığı bu noktada ortalama hayat düzeyi, asgari hayat düzeyi gibi standartlar gayet bellidir. İnsani yaşam standartları da bellidir. Bu standartların altında yaşamak zorunda kalan insanların şükretmesini öğütlemek tamamen bir uyuşturma ve oyalama yöntemidir. Belirli ölçeklerde, sorunları düzeltmeye engeldir ve insanın daha iyiye gitmeye çalışması güdüsünü da baskılayan bir yaklaşımdır.

Buna ek olarak şükür, garip biçimde içsel bir söylem ve tatmindir. Kendimizden daha kötü durumda olan insanlara bakıp kendi durumuna şükreden çok sayıda insan vardır ama bu insanlarının hiç birinin, kendisinden daha kötü durumda olan insanlara gidip "senin durumuna bakıp kendi halime şükrediyorum" dediğini gördünüz mü? Ya da kötü durumda olan birinin, "insanlar bana bakıp kendi hallerine şükrediyorlar" dediğini? Kanser olan birine "sana bakıp şükrediyoruz" denir mi? Elbette denmez. Ama şükür kültürü bunu öneriyor. Ve ilahi dinlerin genel olarak "kötü durumda olan insanlara bakıp kendi halinize şükredin" demesi kadar aşağılayıcı ve sakıncalı pek az öneri gördüm. İnanılır gibi değil. O kişinin hissiyatını düşünsenize...

Tüm Reklamları Kapat

Özetle... Şükür bir yalandır. İnsanın dünyaya ve gerçeklere tutturması gereken gerçekçi ve inceleyici bakışı, istenmeyen ve kötü durumları açıklamamızı engelleyen, gayet sakıncalı ve kötüye kullanılması da zaten kolay olan bir bakış açısıdır. İddia edildiği gibi eksikliği de insanı açgözlü, hırslı ya da illa doyumsuz bir insan da yapmaz. Bundan sonrası ayrı bir sohbetin konusu...

205 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close