Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ramazan Aktaş
Üye 9 Temmuz 2020
1

Olaylarin sebeplerini o olaydan bir önce gelen olaya vermek doğru mu? Bu durumda önce gelen olay, sonraki olayın yaratıcısı olmuş olmaz mı?

346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğu Gündoğdu
Jeolog,astrolog 9 Temmuz 2020

Kısaca evet.Çünkü bir olaydan önce yaşadıklarımız bizim düşüncelerimizi yerimizi nasıl davranmamız gerektiğini yakınımızdaki ve o olayı yaşayan kişilerin davranışlarını diyaloglarımızı belirler buda bizim sonrasında yaşayacaklarımızı tetikler.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eric Rose
Eric Rose
208K UP
Yazar 9 Temmuz 2020

Sorumuz temelde kısacası Neden-Sonuç kavramına dayanır. Bu soru, ilkel bilimin başladığı ilk yıllardan beri hem bilimi hemde daha oncesinde felsefeyi rahatsız etmiştir. Öncelikle bildiğimizin aksine felsefede 2 Neden ve Sonuç olduğunu belirtmeliyiz.

  1. Zihinin oluşturduğu, kendi düşünme yönetemi ile ortaya koyabildiği bilgilerin bir koşuludur.
  2. Zihne sahip olan insanın kendi vücüt bütünlüğü dışarısında deneyimlediğini varsaydığı olguların kendisinde bulunduğu.

Bu iki argüman felsefede bircok kez kullanılmıs ve degısık destekleme argumanları ve degısık karsı cıkıs argumanlarıyla karşılasmıstır. Örneğin;

David Hume, dış nesneler üzerinde bir neden sonuc aramanın ımkansız olduğunu cünkü, zihnin iki olgu arasında bir zamansal bağ kurarak, bilginin imkanı için ona bu anlamı yüklediğini söylemiştir. David Hume'un argümanına göre Dış dünyanın Tümelselliğine ancak, tikel verilerin birbiriyle zamansal yakınlığı ıle tümeli düşünebiliriz. Bunun ötesinde Tümdengelimsel bir Neden-Sonuç yalnızca bir varsayımdır.

Tüm Reklamları Kapat

“… Bizde bu sonuçların deneyim olmadan yalnızca akıl yürütme yetimizin işlemiyle ortaya çıkarabileceğimizi sanma eğilimi vardır. Biz,dünyaya ansızın bırakılmış olsak, bir bilardo topunun diğerine çarparak ona hareket ileteceğini baştan çıkarabileceğimizi ve onunla ilgili kesinliği bildirmek için bu olayı beklememize gerek kalmayacağını sanırız. Alışkanlıkların etkisi şöyledir: En güçlü olduğu yerde, doğal bilgisizliğimizi örtmekle kalmaz kendisini bile gizler…”

David Hume, İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma, çev Münevver Özgen, Biblos yayınları , 3. Basım sy 43

Immanuel Kant ise,

Neden Sonuc'un dış nesnellikte aranamayacağını çünkü dış nesnelliğin zaten zihnin kendi yetisi olan, uzay ve zaman görüleri aracılığyla deneyimlenebileceğini söyler. Kısacası Kant'a göre gördüğümüz dış gerceklik zaten zıhnın bıze gosterebıldıgı bir yorumdur. Bu nedenle dısarıda aranan Neden-Sonuc aslında düşünce yöntemimizin içerisinde gizlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle kısa ceva olarak, bır sonucun ve ona baglı nedenın olduğu söylemimiz, yalnızca iki öncül arasında bilgi işleyebilmemiz için bize bir temel oluşturmaktadır.

Devamı ve daha fazlası ıcın

112 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimsel Mantığın Sınırları. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close